POR2CORE – ZCT: Potpisan ugovor za izvođenje radova

  July 5, 2019

  Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište
  „Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu“

  Ugovor za izvođenje radova vrijedan 199.402.960,51 kn (159.522.368,41 kn bez PDV-a) na projektu „Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište“ održalo se u četvrtak 4. srpnja 2019. godine s početkom u 16 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.Događaju su prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović. Ugovor za izvođenje radova potpisali su investitori Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, i Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., s odabranim izvođačem radova, tvrtkom SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d. koju zastupa Tine Svoljšak.

  Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 18. studenoga 2016. godine između Izvršne agencije za inovacije i mreže, Lučke uprave Rijeka i HŽ infrastrukture d.o.o., čime je osigurano 85-postotno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF). Ukupna vrijednost projekta iznosi 31,6 milijuna, eura od čega europski udio iznosi 26, 8 milijuna eura.

  Radovi na rekonstrukciji teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Zagreb Deep Sea izvodit će se u tri etape:

  – Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka, koja obuhvaća rekonstrukciju i produljenje 12 kolosijeka i izvlačnjaka, izradu kabelske kanalizacije te ugradnju telekomunikacijskih kabela, kabela napajanja i rasvjete kao i radove na kontaktnoj mreži te radove na donjem ustroju u cilju poboljšanja nosivosti i odvodnje podloge (investitor HŽ Infrastruktura).

  – Izrada priključka kolosiječnih postrojenja i izgradnja kabelske kanalizacije u području spoja rekonstruiranih kolosijeka teretnog kolodvora Rijeka i terminala na postojeće stanje (investitor Lučka uprava Rijeka).

  – Izgradnja četiri kolosijeka duljine 400 m na novom dijelu kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu te dva kolosijeka za portalne dizalice (investitor Lučka uprava Rijeka).

  Radovi će ispuniti ciljeve projekta uklanjanjem uskog grla i prilagodbom željezničke infrastrukture na željezničkom kolodvoru Rijeka i izgradnjom intermodalnog terminala na novom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu što će omogućiti unaprjeđenje intermodalne infrastrukture luke Rijeka, rasterećenje prometa modalnim premještanjem sa ceste na željeznicu i ostvariti kvalitetniju prometnu povezanost luke Rijeka s Osnovnom Transeuropskom prometnom mrežom (TEN-T).

  Zajednički projekt Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture d.o.o. na taj način pridonosi razvoju luke Rijeka kao jedne od osnovnih luka na Mediteranskom transeuropskom prometnom koridoru postizanjem visoke razine učinkovitosti u teretnom prometu u skladu sa suvremenim europskim zahtjevima interoperabilnosti i intermodalnosti.

  Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa ovom je prilikom kazao kako je doprinos ovog projekta jedan od četiri važna segmenta nužnih za cjelovito funkcioniranje terminala na Zagrebačkom pristaništu, zajedno uz njegovu temeljnu izgradnju, nadolazeću izgradnju ceste D403 te koncesioniranje terminala čije su procedure u tijeku. „Sva ova četiri segmenta biti će gotova za dvije do tri godine, a riječka će luka 2022. godine biti luka s najvećim kontejnerskim kapacitetom na sjevernom Jadranu“, rekao je Vukorepa.

  „Ovaj projekt će potaknuti razvoj konkurentnosti riječke luke“, izjavio je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Ivan Kršić, naglasivši kako je dokumentacija za izgradnju pruge Škrljevo – Rijeka – Jurdani u izradi. Prisutne je svojim govorom pozdravio i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, iskazavši nadu kako će i u narednom sedmogodišnjem financijskom periodu Europske unije Rijeka biti mjesto ulaganja u velike razvojne projekte, dok je ministar Oleg Butković naveo kako su napori Lučke uprave Rijeka i HŽ infrastrukture pokazali da se u dobroj suradnji i koordinaciji te uz financiranje iz EU fondova mogu uspješno realizirati veliki projekti.

  Tine Svoljšak, direktor tvrtke SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d. naglasio je da potpisivanje ugovora o izvođenju radova na projektu »Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište“ predstavlja za društvo SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d. važnu prekretnicu u poslovanju i razvoju tvrtke. Ovo nije prvi projekt koji tvrtka poduzima u Republici Hrvatskoj, ali je zasigurno najveći i do sada najvažniji.

  Povezane novosti

  30-12-17

  CEF – POR2CORE – ZCT

  Connecting European Facility - POR2CORE - Zagreb Deep Sea container terminal

  18-12-18

  Državna cesta D-403 krenula prema realiza...

  Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju ceste D-403

  17-05-19

  Natječaj: Zagreb DSCT-Završen natječaj za...

  17. svibnja 2019. završio je postupak natjecateljskog dijaloga u kojem se pozivaju zain...

  30-08-22

  POR2CORE – ZCT: završeni radovi na ...

  Završeni su radovi na projektu »Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnersk...

  24-05-19

  Rijeka Gateway projekt: VELIKI DAN –...

  OBILAZAK ZAVRŠETKA RADOVA NA IZGRADNJI NOVOG KONTEJNERSKOG TERMINALA RIJEČKE LUKE ZAGR...

  09-03-20

  Službeno otvaranje ponuda – ZDSCT

  Službeno otvaranje ponuda za dobivanje koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Za...