Rijeka Gateway projekt: VELIKI DAN – izgrađen Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal

  May 24, 2019

  OBILAZAK ZAVRŠETKA RADOVA NA IZGRADNJI NOVOG KONTEJNERSKOG TERMINALA RIJEČKE LUKE
  ZAGREB DEEP SEA KONTEJNERSKI TERMINAL
  SVEČANO POTPISIVANJE UGOVORA ZA DVA RAZVOJNA CEF PROJEKTA U LUCI RIJEKA NAMJENJENA UNAPRJEĐENJU INFRASTRUKTURE NA GENERALNOM TERMINALU U RAŠI I NA USPOSTAVI JEDINSTVENOG INFORMATIČKOG SUČELJA – SUSTAVA PCS

  Dana 23. svibnja 2019. u 14 sati, na novom kontejnerskom terminalu u riječkoj luci održana je prigodna svečanost u povodu završetka radova na izgradnji Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala. Završetak radova na kontejnerskom terminalu, predstavlja ujedno i završetak sveobuhvatnog projekta obnove Riječkog prometnog pravca, pod nazivom Rijeka Gateway projekt. Uz pomoć zajma Svjetske banke i Vlade Republike Hrvatske, Lučka uprava Rijeka provela je kompletnu modernizaciju lučkih kapaciteta. Izgradnja novog kontejnerskog terminala je ujedno i najveći kapitalni projekt koji je realiziran u okviru Rijeka Gateway projekta. Rijeka Gateway projektom, uz proširenje kontejnerskog terminala Jadranska vrata na Brajdici, ostvaren je još jedan kontejnerski terminal koji se nalazi na zapadnom dijelu lučkog bazena Rijeka, dužine 400 metara te dubinom mora od 20 metara. Ovakvim tehničkim karakteristikama terminal predstavlja novi i ujedno jedini kontejnerski kapacitet u Sjevernom Jadranu raspoloživ za daljnje poslovanje. Uz završetak izgradnje u okviru projekta Rijeka Gateway i intermodalne projekte iz Europskih fondova u realizaciji, te paralelno ulaganje u povezani projekt izgradnje ceste D-403 od čvora Škurinje do luke Rijeka očekuje se još investicija budućeg koncesionara na novom kontejnerskom terminalu u daljnju izgradnju terminala do ukupne dužine od 680 metara i prekrcajnu opremu što će imati veliki utjecaj na konkurentnost luke Rijeka u prekrcaju kontejnera u cjelokupnoj Sjevernojadranskoj regiji. Vrijednost ulaganja u komponentu izgradnje novog kontejnerskog terminala je 112, 5 milijuna Eura od čega je 84 milijuna Eura zajam Svjetske banke i 28, 5 milijuna Eura iz državnog proračuna.

  U obilasku novog terminala predvođenim ravnateljem Lučke uprave Denisom Vukorepom, sudjelovali su Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH, Zlatko Komadina, župan Primorsko – goranske županije, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke i Todor Milchevski, specijalist za privatni sektor Svjetske banke. Uz brodske sirene tegljača, pred visokim dužnosnicima, uzvanicima i predstavnicima poslovne lučke zajednice, ministar Oleg Butković svečano je proglasio završetak radova na novom kontejnerskom terminalu.

  U okviru svečanosti uslijedilo je potpisivanje dvaju ugovora za isporuku i izvođenje radova u okviru razvojnih projekata koji se sufinanciraju iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) za koje je Lučka uprava Rijeka povukla sredstva u visini od 132,8 milijuna Eura za sveukupno sedam razvojnih projekata.
  Ugovor za izradu i isporuku Port Community System, odnosno PCS sustava na projektu „Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Informatički sustav lučke zajednice“ potpisali su Denis Vukorepa i Boštjan Petelin, direktor Actual IT d.o.o., Hrvatska (u ime Zajednice ponuditelja ACTUAL I. T. d. o. o., Actual I.T. d.d. i Integra Group d. o. o.). Ovim ugovorom u vrijednosti od 6.402.480,00 kuna + PDV) izradit će se i isporučiti jedinstveni informatički sustav koji će biti kompatibilan sa Hrvatskim integriranim pomorskim informacijskim sustavom CIMIS u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH i sa sustavom Carinske uprave. Ovim projektom isporučit će se složeno jedinstveno sučelje za obradu podataka tzv. NSW (engl. National Single Window) koji će biti implementiran u lučki sustav Republike Hrvatske po uzoru na europske lučke sustave

  U okviru europskog projekta „Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – terminal za generalne terete“ danas su ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa i Matjaž Pečovnik, direktor, MAP – TRADE d.o.o., u ime Zajednice ponuditelja MAP – TRADE d.o.o., i Komunalne gradnje d.o.o. potpisali Ugovor za izvođenje i dovršetak radova kojim će se provesti rekonstrukcija terminala za generalne terete u lučkom bazenu Raša. Implementacija ovog ugovora doprinosi unapređenju lučkih operacija i olakšavanju prijevoza robe. Glavni cilj projekta jest  rekonstrukcija pristaništa u bazenu Raša i to južnog dijela obale u dužini cca 90m i drugog dijela obale na sjevernom dijelu od 74m što će imati pozitivan učinak na sigurnost i kvalitetu usluge te povećanje kapaciteta u prekrcaju generalnog tereta u lučkom bazenu Raša. Vrijednost ovog projekta iznosi 46.850.197,16 kn + PDV.

  Kompletnom izgradnjom nove lučke infrastrukture u okviru Rijeka Gateway projekta uz niz ne manje značajnih projekata sufinanciranim iz Europskih fondova s ciljem unaprjeđenje intermodalne infrastrukture, rekonstrukcije postojeće infrastrukture i unaprjeđenja informatičke povezanosti lučke zajednice, luka Rijeka ostvaruje transformaciju u snažno intermodalno lučko središte brze integrirane povezanosti i ključnu poziciju na svjetskim prometnim koridorima.

  Povezane novosti

  14-04-18

  Europska sredstva jamče intermodalnost ZD...

  Projekt “Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – kon...

  22-03-21

  Natječaj: Započeo novi postupak davanja k...

  Sukladno odlukama Upravnog vijeća, Lučka uprava Rijeka ...

  05-07-19

  POR2CORE – ZCT: Potpisan ugovor za ...

  Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristaništ...

  11-10-18

  RGP – Zagreb Deep Sea kontejnerski ...

  Izgradnja Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala

  ...

  09-03-20

  Službeno otvaranje ponuda – ZDSCT

  Službeno otvaranje ponuda za dobivanje koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Za...