Državna cesta D-403 krenula prema realizaciji

  December 18, 2018

  Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju ceste D-403

  Dana 18. prosinca 2018. u Rijeci potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju ceste D-403 od čvora Škurinje do luke Rijeka. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislav Perica i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Bespovratna sredstva osigurana su u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa Konkurentnost i kohezija do 2020. godine. Ukupna bespovratna sredstava iznose 520.010.000,00 kuna. Financiranje projekta se provodi u omjeru 85% sufinanciranja iz EFRR-a  i 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

  Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka potpisanog od strane čelništva ključnih institucija, osiguravaju se sredstva za izgradnju nove državne ceste koja će riječkom obilaznicom povezati budući kontejnerski terminal Zagrebačka obala te prostor luke Rijeka izravno na glavne cestovne pravce Hrvatske i dalje prema Europi. Ovom se poveznicom luka u Rijeci, definirana kao osnovna hrvatska luka Mediteranskog koridora Transeuropske prometne mreže – TEN-T, povezuje s ostatkom prometne mreže što je, uz željezničku povezanost sa zaleđem, važna pretpostavka za njenu efikasnost i konkurentnost.

  Opći cilj projekta je izgradnja državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka dok se specifični cilj odnosi na spajanje morske luke osnovne mreže na cestovnu mrežu osnovne mreže, poboljšanje cestovne sigurnosti, skraćivanje vremena putovanja, poboljšanje regionalne mobilnosti, unaprjeđenje regionalne pristupačnosti, uklanjanje uskih grla u zoni naselja te smanjenje razine buke i emisije CO2 na predmetnom području.

  Izgradnja budućeg Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala u okviru Rijeka Gateway projekta primiče se kraju, a realizacija projekta izgradnje ceste D-403 izravno će utjecati na visoku funkcionalnost terminala uklanjanjem postojećih prometnih uskih grla i omogućavanjem bržeg dopremanja i otpremanja tereta u riječku luku. Aktivnosti projekta između ostalog obuhvaćaju Izvođenje radova na izgradnji državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka. Trasa planirane ceste D403 koja povezuje postojeći čvor Škurinje na riječkoj obilaznici  i Zagreb Deep sea kontejnerski terminal  dužine je  3,5 km, a zahvat predviđa i izgradnju spojnih cesta, rekonstrukciju postojećih, nova raskrižja, gradnju triju vijadukata, tunela i postavljanje optičke infrastrukture.

  Planirana državna cesta DC403 povezat će postojeći čvor Škurinje na riječkoj obilaznici (dio TEN T autocesta A7) i zapadni dio luke Rijeka (osnovna luka kontejnerski terminal Zagrebačka obala – u izgradnji) te na taj način predstavlja nedostajuću vezu osnovne luke Rijeka s TEN-T mrežom. Dodatno, navedenim projektom ostvaruje se i veza s centrom grada Rijeke. Osim što će omogućiti brže dopremanje i otpremanje tereta u riječku luku, izgradnja D403 otvorit će i potpuno novi ulaz u središte Rijeke, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke i emisiju štetnih plinova te poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području.

  Projektni ciljevi u skladu su s ciljevima i prioritetima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.  te Strategijom Republike Hrvatske 2017 -2030.

  Povezane novosti

  30-12-17

  CEF – POR2CORE – ZCT

  Connecting European Facility - POR2CORE - Zagreb Deep Sea container terminal

  18-06-20

  DC-403 i AGCT Dredging: potpisani ugovori...

  Dana 18. lipnja 2020. u nazočnosti Olega Butkovića, min...

  14-04-18

  Europska sredstva jamče intermodalnost ZD...

  Projekt “Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – kon...

  17-05-19

  Natječaj: Zagreb DSCT-Završen natječaj za...

  17. svibnja 2019. završio je postupak natjecateljskog dijaloga u kojem se pozivaju zain...

  05-07-19

  POR2CORE – ZCT: Potpisan ugovor za ...

  Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristaništ...

  30-07-21

  Potpisani ugovori za projekt izgradnje sp...

  Izgradnja spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 - Stručni nadzor na izgr...

  11-10-18

  RGP – Zagreb Deep Sea kontejnerski ...

  Izgradnja Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala

  ...