Potpisani ugovori za projekt izgradnje spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 i projekt PROMARES

  July 30, 2021

  Izgradnja spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 – Stručni nadzor na izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 –  Provedba pilot projekta kontrole pristupa, nabavu softwera, isporuku i ugradnju opreme PROMARES, Interreg Italy – Croatia

   

  POTPISIVANJE UGOVORA ZA PROJEKTE LUČKE UPRAVE RIJEKA

   

  U petak, 30. srpnja 2021. godine ispred Lučke uprave Rijeka održano je potpisivanje ugovora za projekte Lučke uprave Rijeka uz prisutnost ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, zamjenika župana Primorsko-goranske županije Vojka Brauta i gradonačelnika grada Rijeke Marka Filipovića.

  U okviru programa potpisana su ukupno tri ugovora:

  1. IZGRADNJA SPOJNE CESTE LUČKOG PODRUČJA S DRŽAVNOM CESTOM D 403
  2. STRUČNI NADZOR NA IZGRADNJI SPOJNE CESTE LUČKOG PODRUČJA S DRŽAVNOM CESTOM D 403
  3. PROVEDBA PILOT PROJEKTA KONTROLE PRISTUPA, NABAVU SOFTVERA, ISPORUKU I UGRADNJU OPREME PROMARES, INTERREG ITALY – CROATIA

  Ugovor za izvođenje radova na izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 ukupne vrijednosti 32,225 milijuna kuna s PDV-om potpisali su Josip Purić, predsjednik uprave GP Krk d.d. i Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

  Ugovor za stručni nadzor nad radovima na izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 u vrijednosti od 837.599,00 uključujući PDV s Lučkom upravom Rijeka potpisao Nikša Marković, direktor tvrtke IN Stria d.o.o.

  Značaj Projekta izgradnje spojne ceste s državnom cestom D 403 za razvoj luke Rijeka prepoznat je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske. Dana 22. srpnja 2021. godine, Vlada Republike Hrvatske izdala je suglasnost za sklapanje Ugovora za izgradnju spojne ceste lučkog područja i Odluku kojom se odobrava financiranje projekta iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2022. godini.

  Nova spojna cesta osigurati će prometnu povezanost lučkog područja (terminala za generalne terete) u Bazenu Rijeka s državnom cestom D 403 čija je izgradnja u tijeku. Izgradnja interne spojne ceste lučkog područja u dužini od 695 metara predstavlja fizički nastavak ceste D 403 prema istoku kojim će se omogućiti povezivanje svih lučkih terminala za generalni teret u bazenu Rijeka s cestom D-403 i u potpunosti rasteretiti gradski promet od dosadašnjeg prolazaka teških kamiona kroz centar grada Rijeke.

  Uz navedene ugovore, potpisan je i Ugovor za provedbu pilot projekta kontrole pristupa, nabavu softvera, isporuku i ugradnju opreme u okviru projekta PROMARES sufinanciranog iz Europskog programa prekogranične suradnje Interreg Italy – Croatia u svrhu podizanja sigurnosti i potpune modernizacije sustava kontrole pristupa lučkom području u bazenima Rijeka i Sušak.
  Ugovor u vrijednosti od 514.668,75 kn s PDV-om potpisali su Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka i Ivan Funčić, direktor regije zapad tvrtke Securitas Hrvatska d.o.o.

  Uvođenjem novog sustava kontrole pristupa omogućiti će se modernizacija postojećeg sustava kontrole na pristupnim lokacijama na ulazima u lučka područja u bazenima Rijeka i Sušak te ugradnja novih elemenata sukladno suvremenim potrebama za sigurnosnim povezivanjem u jedinstven integracijski sustav. Projekt PROMARES s ukupnim proračunom projekta od 2.778.200 € okuplja 12 partnera iz Italije i Hrvatske koji se suočavaju se s istim izazovima multimodalnog prijevoza i učinkovitosti mreže TEN-T koridora u regiji.

  Lučka uprava Rijeka, ovom je prilikom predstavila i promotivne filmove koji prikazuju završetak radova na dva projekta sufinanciranih iz europskog programa CEF ( Connecting European Facility). Video sadržaj je izrađen u okviru aktivnosti „Komunikacija i diseminacija“, a u svrhu prepoznatljivosti i vidljivosti projektnih aktivnosti prikazan je razvoj radova na projektu „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska Vrata (POR2CORE – AGCT)“ u bazenu Sušak koji je završio u prosincu 2020. godine (ukupna vrijednost: 35.556.000,00 EUR uz udio EU sufinanciranja od 85%). Završetkom radova ostvarena je izgradnja intermodalnog terminala, rekonstrukcija i izgradnja ranžirnog kolodvora Rijeka-Brajdica i željezničkog tunela Sušak s izvlačnjakom. Drugi promotivni film prikazuje projekt „Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – terminal za generalni teret (POR2CORE-GCT)“ u bazenu Raša (ukupna vrijednost: 6.914.000,00 EUR uz udio EU sufinanciranja od 45, 30%), završen u travnju 2021. godine. Prikazane su aktivnosti na rekonstrukciji obale za generalne terete u Bazenu Raša u dužini od 164 metara.

  Autor naslovne fotografije: Marko Gracin

  Povezane novosti

  18-06-20

  DC-403 i AGCT Dredging: potpisani ugovori...

  Dana 18. lipnja 2020. u nazočnosti Olega Butkovića, min...

  18-12-18

  Državna cesta D-403 krenula prema realiza...

  Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju ceste D-403

  23-04-21

  Izgradnja spojne ceste lučkog područja s ...

  Lučka uprava Rijeka predstavila je danas projekt za izg...

  05-04-23

  Potpisan ugovor za uređenje kolnika sklad...

  U utorak, 04. travnja 2023. godine u 11:00 sati u Lučkoj upravi Rijeka održano je potpi...