INTERREG HR-ITA 2014/2020

  January 1, 2019

  Program INTERREG HR – ITA 2014/2020 je financijski instrument koji podržava suradnju dviju europskih zemalja koje su povezane Jadranskim morem. S 236,8 milijuna € ukupnog proračuna program omogućuje regionalnim i lokalnim partnerima razmjenu znanja i iskustva s ciljem razvijanja i implementacije pilotnih aktivnosti i usluga kako bi se omogućila ulaganja putem novih poslovnih modela s konačnim ciljem unaprjeđenja prosperiteta 12,4 milijuna stanovnika na ovom području. Program se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFR).

  Program će putem prekograničnih partnerstava unaprijediti lokalne uvjete za inovacije u sektorima plavog gospodarstva. Program će ujedno unaprijediti i nadzor klimatskih promjena te podržati implementaciju mjera prilagodbe. Time će se pak povećati sigurnost područja pomoću dodatne implementacije inovativnih i zajedničkih prostornih informacijskih sustava u slučaju prirodnih katastrofa i onih koje je uzrokovao čovjek. Ti će sustavi pratiti interakciju svih dijelova ekosustava, uključujući ljudske aktivnosti koje utječu na okoliš. Radi osiguravanja održivosti okoliša, program će poboljšati i morske i obalne prometne usluge i čvorišta ulaganjem u lučku infrastrukturu i morski promet, promičući tako multimodalnost. Namjera je programa koristiti prirodno i kulturno nasljeđe kao pokretač održivog i ravnomjernijeg teritorijalnog razvoja obuhvaćanjem ruralnih područja i osiguravanjem bolje prostorne raspodjele toka gostiju.

  4 prioritetnih osi

  • Plavi razvoj
  • Sigurnost i otpornost
  • Prirodno i kulturno nasljeđe
  • Pomorski promet

  U okviru Prioritetne osi 1 odobreno je 8 projekata (COASTENERGY, INVESTINFISH, SmArtFish, AdriAquaNet, ADRIREEF, SEAFAIR, PRIZEFISH i ITACA) u ukupnoj vrijednosti od oko 16 milijuna EUR.
  U okviru Osi prioriteta 2 odobreno je 10 projekata (Adriadapt, CHANGE WE CARE, E-CITY, PEPSEA, ASTERIS, PMO-GATE, GECO2, Joint_SECAP, ADAPT i MoST) ukupne vrijednosti oko 19 milijuna EUR.
  U okviru Prioritetne osi 3 odobrena su 22 projekta (SOUNDSCAPE, VALUE, SASPAS, ECOMAP, MADE IN-LAND, ECOSS, ADSWiM, NET4MPLASTIC, ARCA ADRIATICA, UnderwaterMuse, ZAPAMTITE, RECOLOR, TOURISM4ALL, NETWAP, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATERSKI, WATER) S LI.DES., Posada, REPLICATE, DISCOVER i * ASTERISK) ukupne vrijednosti oko 45 milijuna EUR.
  U okviru prioritetne osi 4, odobreno je 10 projekata (DEEP-SEA, ADRIGREEN, ICARUS, SUTRA, INTESA, PROMARES, DigLogs, GUTTA, METRO i E-CHAIN) u ukupnoj vrijednosti od približno 21 milijun eura.

  Lučka uprava Rijeka partner je u tri europska projekta u okviru prioritetne osi 4.

  Povezane novosti

  01-01-19

  INTERREG HR-ITA – DigLogs

  Interreg HR - ITA 2014/2020 Naziv projekta:  DIGLOGS - Digitalising Logistics processe...

  16-01-19

  INTERREG HR-ITA – PROMARES

  Interreg HR-ITA - PROMARES Naziv projekta: PROMARES - Promoting Maritime and Multimoda...

  04-08-20

  INTERREG HR-ITA SUSPORT – SUStainab...

  Program prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.- 2020. Naziv projek...

  24-10-20

  VIRTUALNO: DigLogs – 4. projektni s...

  Virtualni sastanak projektnih partnera na projektu DigLogs održao se 22. i 23. listopad...