“Potencijali riječke luke”

  March 22, 2019

  U sklopu obilježavanja 300. obljetnica proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom, u hotelu Bonavia u organizaciji Novog lista održana je konferencija “Potencijali riječke luke”.

  Na konferenciji su sudjelovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsjednik Nadzornog odbora Luke Rijeka Alen Jugović, predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te predsjednik Udruge pomorskih agenata Jakov Karmelić.

  Iako organizirana u povodu obilježavanja važne povijesne obljetnice, konferencija je posvećena budućnosti riječke luke, koja se zbog smještaja na jednom od deset najvažnijih prometnih koridora (TEN-T mreža), te brojnih započetih i najavljenih značajnih ulaganja u infrastrukturu i pristupnu prometnu mrežu, danas nalazi na prekretnici koja će na dulji rok odrediti njen razvoj.

  Sudionike i goste konferencije uvodno su pozdravili glavna urednica Novog lista Slavica Bakić i ministar Butković. Tom prilikom ministar Butković je podsjetio kako se u riječkoj luci i riječkom prometnom pravcu provode investicije vrijedne 390 milijuna eura, od kojih je značajan udio osiguran iz fondova Europske unije. U svibnju se izgradnjom Zagreb Deep See kontejnerskog terminala završava 16 godina dug projekt Rijeka Gateway, a do njega će voditi državna cesta D-403, za koju se u travnju raspisuje natječaj za izvođača radova. Istaknuo je i važnost željezničke infrastrukture te dodao da je projekt nizinske pruge ključan projekt željezničke infrastrukture u Hrvatskoj.

  Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je, unatoč sporijem odvijanju projekata od očekivanog, zadovoljstvo intenziviranjem projekata i suradnjom s nadležnim ministarstvom, ističući da u bližoj povijesti Rijeke nije bilo toliko ulaganja u riječki prometni pravac i luku.

  Župan Zlatko Komadina pozdravio je taj investicijski zamah i projekte koje je ocijenio generacijskim, ali i podsjetio da se ozbiljno kasni u provedbi projekata, zbog čega su realni potencijali riječke luke daleko veći od sadašnjeg prometa.

  Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa orijentirao se na velike mogućnosti koje će Rijeci donijeti ulaganja u tijeku – Rijeka će postati snažan logistički centar, a njezin prometni pravac će donijeti novu dimenziju.

  Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Skorić je rekao da je planirani rok dovršetka ceste D-403 30 mjeseci, a nakon njezina dovršetka bitno će se prometno rasteretiti središte grada, posebno s očekivanim povećanjem prometa zahvaljujući novom terminalu.

  Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić među ulaganjima je istaknuo uređenje intermodalnog terminala na Brajdici, vrijedno 36 milijuna eura, koje je u tijeku, te planirano uređenje sličnog terminala na Zagrebačkoj obali.

  Povezane novosti

  18-03-19

  300 godina proglašenja Rijeke Slobodnom k...

  Održana Svečana akademija u povodu 300 godina proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom ...

  15-02-22

  Konferencija “Promet po mjeri koris...

  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo je konferenciju "Promet po mje...

  05-11-18

  Luka kroz povijest

  Pregled povijesnih događaja od 1717. godine

  2020.

  ...