300 godina proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom

  March 18, 2019

  Održana Svečana akademija u povodu 300 godina proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom

  U Pomorskom povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, danas 18.3. 2019. u 11 sati održana je Svečana akademija kojom je započeo tjedan obilježavanja 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom. Cjelokupni program koji će trajati od 18. do 22. ožujka ponudit će niz raznovrsnih izložbi, stručnih predavanja, konferenciju, znanstveni skup i okrugli stol uz likovno edukativne radionice i predstavu na povijesnu temu političko-društvenih okolnosti i prisjećanja na Odluku cara Karla VI. kojom je Rijeka 1719. godine proglašena Slobodnom kraljevskom lukom.

  Svečana akademija u organizaciji Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka otvoriti će zanimljive akademske, stručne i društvene perspektive na prošlost, sadašnjost i budućnost riječke luke u tjednu koji predstoji, a u čijoj izvedbi sudjeluju Pomorsko povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Državni arhiv u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, i udruge Slobodna država Rijeka, Zajednica Srba Rijeka i Talijanska zajednica Rijeka uz potporu Talijanske drame HNK Ivana Zajca iz Rijeke i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

  Svečanu akademiju otvorio je Vojko Obersnel gradonačelnik grada Rijeke osvrnuvši se na izravni utjecaj impresivne, ali i burne povijesti luke na razvoj grada Rijeke i Republike Hrvatske. Grad su oblikovale stalne promjene i stvorile kozmopolitsku sredinu otvorenih pogleda i tolerancije prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura. Istaknuo je važnost suradnje luke i grada te urbanog turizma u gospodarskom razvoju koji mora biti prioritet kako bi riječka luka postala konkurentna, otvorila nove poslove, privlačeći ljude i teret. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo podrškom države i gotovo svih ministarstava, uključujući i pomoć Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pri provedbi programa Luka različitosti kojim najbolje prikazuje važnost lučkog identiteta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020, ali i drugih strateški važnih projekata koji imaju za cilj unaprjeđenje riječkog prometnog pravca od izgradnje nizinske pruge, izgradnja državne ceste 403, koja je preduvjet za puni pogon novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, europske investicije u lučku infrastrukturu i daljnji razvoj Delte i marine u Porto Barošu.

  U ime Lučke uprave Rijeka, ravnatelj Denis Vukorepa istaknuo je povijesnu podudarnost europskih prilika koje su dovele do procvata riječke luke u 18. stoljeću s današnjim prilikama u kojim luka Rijeka uspješno ostvaruje kompletnu izgradnju nove lučke infrastrukture uz niz ne manje značajnih projekata s ciljem unaprjeđenja intermodalne infrastrukture i na taj način jača svoju poziciju u europskoj prometnoj mreži. Ovom prilikom, Vukorepa je najavio opravdani optimizam u budućnost luke Rijeka koja će doživjeti značajnu transformaciju realizacijom svih projekata u sljedeće tri godine. Ulaganja koja premašuju 400 milijuna Eura od kojih se dobar dio odnosi na sredstva iz europskih fondova, usmjerena su u projekte koji su, u ovom trenutku već ostvareni, ili se uspješno provode prema zacrtanim rokovima. Uz nedavno objavljeni međunarodni natječaj za odabir koncesionara na najnovijem i najdubljem Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu u čitavom Sjevernom jadranu, izvjesno je da će Rijeka u sljedeće tri godine postati poznato svjetsko ime, cijenjena luka na ishodištu ključnih europskih prometnih koridora otvorena za ozbiljne logističke poslovne poduhvate.

  Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je na Svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom da Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem neupitno podržava sve riječke lučke projekte, ali i projekt Europske prijestolnice kulture.Istaknuo je dsu aktualni prioriteti intermodalni centar u Matuljima, ali i gradnja nizinske pruge najavivši pokretanje natječaja za gradnju prve dionice od Hrvatskog Leskovca do Karlovca. Svi ovi projekti, uvjeren je, utjecat će na razvoj Rijeke, ali i na rast hrvatskog BDP-a. Hrvatskoj vladi cilj je razvijati duh partnerstva sa svim hrvatskim općinama, gradovima i županijama te je zaželio da Rijeka i  dalje bude sigurna luka svima i grad ugodan za život.

  Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci najavila je izložbu nazivom „Od malog porta do prekooceanske luke“ koja je uslijedila nakon Svečane akademije. Izložba je po prvi puta predstavila restauriran plan riječke luke sa sidrištima iz 1843. godine, kao i plan iz 1842. godine koji predstavlja jedan od najstarijih nacrta koji se nalazi u muzejskoj zbirci, a široj javnosti biti će otvorena do 18. travnja 2019.

  Povezane novosti

  22-03-19

  “Potencijali riječke luke”

  U sklopu obilježavanja 300. obljetnica proglašenja Rije...

  05-11-18

  Luka kroz povijest

  Pregled povijesnih događaja od 1717. godine

  2020.

  ...