Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednica Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen posjetili Lučku upravu Rijeka

  March 6, 2023

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Rijeci s predsjednicom Vlade Kraljevine Danske Mettom Frederiksen, u sklopu dvodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj.

  Po dolasku u Hrvatsku, predsjednica danske Vlade Mette Frederiksen se s premijerom Plenkovićem susrela u Lučkoj upravi Rijeka, gdje su joj predstavljeni kapitalni riječki projekti vezani uz Rijeka Gateway projekt, a zatim je obišla lokaciju Zagreb Deep Sea terminala,  budući Rijeka Gateway terminal. Uz predsjednika Vlade bili su prisutni i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te domaćini, ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa, gradonačelnik Marko Filipović i župan Zlatko Komadina.

  Projekte su posebno predstavili ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, direktor Benders Koen i financijski direktor Tomislav Žunić iz tvrtke Rijeka Gateway d.d., te Ivić Vodopija, direktor prodaje iz tvrtke Maersk za istočni Jadran, Češku, Slovačku i Mađarsku. Prezentaciji su prisustvovali i visoki predstavnici tvrtke APM Terminals, Igo Wladimir van der Essen, regionalni direktor za Afriku i Europu iz Nizozemske i Olesen Dennis Lenthe, predsjednik Nadzornog odbora iz Danske te predstavnici grupacije ENNA, predsjednik uprave Gregor Glušić sa članovima uprave iz tvrtke Enna Logic, predsjednik Nadzornog odbora Pavao Vujnovac i direktor razvoja poslovanja Zvonimir Novak iz tvrtke Enna Naturalis. Iz tvrtke Maersk prisustvovao je i  generalni direktor Maersk Central-South Europe gosp. Allesandro Maldina.

  “Investicija vrijedna ukupno 500 milijuna eura, s koncesijom za idućih 50 godina, znatno će pridonijeti da Luka Rijeka bude još veće prometno čvorište kada ja riječ o dolasku roba u Europu te da izgradnjom nizinske pruge poveže Rijeku sa srednjom i zapadnom Europom”, kazao je premijer Plenković istaknuvši da je suradnja na tom projektu izvrsna.

  Danska predsjednica Vlade Mette Frederiksen istaknula je da su Hrvatska i Danska bliski partneri u NATO-u i Europskoj uniji. „Projekt u Rijeci je dobar primjer, bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako se razvija, a Rijeka je vrlo važna i politički i gospodarski, ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu”, poručila je premijerka Frederiksen izrazivši zadovoljstvo zbog suradnje hrvatske i danskekomapnije na izgradnji kontejnerskog terminala.

  Predsjednici vlada Andrej Plenković i Mette Frederiksen obišli su terminal Zagreb Deep Sea, a tom je prigodom danskoj premijerki predstavljen projekt budućeg Rijeka Gateway terminala i pripadajućih prometnica. Rijeka Gateway terminal će biti najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe, istaknuto je na predstavljanju. Služit će kao glavna ulazna točka u zemlju i tržišta zaleđa.

  Povezane novosti

  05-11-21

  DAN ZA POVIJEST: Potpisan ugovor o konces...

  U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u petak 5. studenog 2021. u ...

  26-03-19

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković u rije...

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je radove na ...

  21-04-21

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andr...

  Gradilište državne ceste D 403 posjetili su Predsjednik...