Predsjednik Vlade Andrej Plenković u riječkoj luci

  March 26, 2019

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodalnog terminala te Klinički bolnički centar tijekom svog boravka u Rijeci.
  Premijer Plenković i visoki dužnosnici Vlade Republike Hrvatske najprije su obišli radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodalnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. Predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ostale visoke dužnosnike u riječkoj luci dočekali su predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura lvan Kršić te Wojciech Szymulewicz, izvršni direktor tvrtke Adriatic Gate Container Terminal, koncesionara na kontejnerskom terminalu Brajdica.
  „Terminal na Brajdici, vrijedan više od 30 milijuna eura, dio je ukupnog ulaganja od čak 200 milijuna eura koje se trenutno odvija u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci. Rijeka će za tri godine dobiti nove kapacitete, bržu integriranu povezanost i riješiti cestovni problem. Upravo je jedan od skupljih projekata cesta D-403, koja će omogućiti brži i jednostavniji izlazak iz prostora Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala na autocestu,“ poručio je premijer Plenković.
  Projekt punog naziva „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata (POR2CORE-AGCT)” vrijedan je 35,5 milijuna eura te s 85% sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).U sklopu opsežnih radova u tri faze izgradit će se novi intermodalni terminal za potrebe prekrcaja vlakova na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica), rekonstruirati postojeći željeznički kolodvor Rijeka-Brajdica te proširiti postojeći tunel Sušak u dužini od 400 metara s izgradnjom izvlačnog kolosijeka u proširenom tunelu. Izgradnjom ovakvog novog intermodalnog rješenja za kontejnerski terminal Jadranska vrata povećat će se udio željezničkog prijevoza u prometu kontejnera na riječkom prometnom pravcu i time unaprijediti multimodalna platforma u luci Rijeka.
  Radovi na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala započeli su u kolovozu 2018. godine, a projekt završava u prosincu 2020. godine i poklapa se za završetkom ostalih šest infrastrukturnih projekata sufinanciranih iz CEF programa koje provodi Lučka uprava Rijeka sa svojim partnerima. Ukupna vrijednost svih sedam projekata iznosi 132,8 milijuna eura i njihova je realizacija u tijeku. Tako će uz završetak projekta na izgradnji multimodalne platforme na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica) paralelno biti završeni projekti i na modernizaciji željezničke infrastrukture i izgradnji novih intermodalnih kapaciteta na novom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, rekonstrukciji pristaništa za generalne terete u bazenu Raša, implementaciji informatičkog sustava lučke zajednice Port Community System, te na produbljenju južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica). Ovakvo potpuno unaprjeđenje infrastrukture predstavlja ključan preduvjet za visoku konkurentnost transportnih mogućnosti riječka luke i njena bolje povezivanje s TEN-T koridorima EU.

  Povezane novosti

  19-04-18

  CEF – Svečano potpisivanje ugovora ...

  Dana 19. travnja 2018. u 13.00 sati u Mramornoj dvorani...

  29-06-17

  CEF – POR2CORE – AGCT

  Connecting European Facility - POR2CORE - Adriatic Gate container terminal Razvoj mu...

  19-04-18

  POR2CORE – AGCT: Potpisan ugovor za...

  Dana 19. travnja 2018. u 13.00 sati u Mramornoj dvorani...

  29-09-20

  POR2CORE – AGCT: Završetak radova

  Radovi na izuzetno zahtjevnom projektu rekonstrukcije i...

  06-03-23

  Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i p...

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s...