Porast interesa za Rijekom kao kruzing destinacijom

  December 11, 2018

  Nakon radnog sastanka Povjerenstva za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije koji se održao 3. prosinca 2018. u Lučkoj upravi Rijeka uslijedila je konferencija za tisak s početkom u 11.45 sati. Rezultate dosadašnjih aktivnosti zajedničke suradnje predstavili su mr. sc Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke,  gđa Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, gosp. Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke i  gosp. Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.
  Početkom 2018. godine, Povjerenstvo u operativnom sastavu Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka započelo je s pripremnim aktivnostima koje su se uspješno provodile prilikom dolazaka najavljenih kruzera. Lučka uprava Rijeka predvodila je tehničku organizaciju područja priveza brodova te koordinaciju s brodom i predstavnicima brodara, dok se za organiziranje dočeka dobrodošlice brodova i putnika pobrinula Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Turističke zajednice Kvarnera. Planiranim aktivnostima svu logističku potporu omogućio je Grad Rijeka. Posebno osmišljenim sadržajima organiziranom dočeku i boravku putnika u Rijeci doprinijeli su i mnogi lokalni subjekti poput Gradske glazbe Trsat, Prvih riječkih mažoretkinja, razne riječke javne službe i razne kulturne ustanove.
  Turistička sezona u 2018. godini započela je 26. ožujka dolaskom broda „AIDA aura“ s 1.311 putnika, a završila je 1. studenoga odlaskom broda „SEABOURN OVATION“. Rijeku je 2018. godine posjetilo ukupno 11 brodova s 10.913 putnika i 5.650 članova posade. Od devet različitih brodarskih kompanija, šest od njih: AIDA, FTI, Seabourn, The World-Residences at Sea, Azamara Club Cruises i Cunard Line su po prvi puta Rijeku uključili u planove putovanja svojih brodova. Devet je brodova po prvi puta uplovilo u Rijeku.
  Rijeka kao polazna luka za manje brodove na kružnim putovanjima kapaciteta do 50 putnika (manji turistički brodovi i turistički motorni jedrenjaci) također broji dobre rezultate. U organizaciji tour-operatera I.D Riva i Katarina Line svakog tjedna tijekom turističke sezone iz Rijeke je na  sedmodnevna putovanja kretalo 12-14 brodova, uglavnom s njemačkim turistima. Tako je u 2018. godini zabilježeno rekordnih 298 dolazaka s 12.188 putnika. Ukupan broj putnika s brodova na kružnim putovanjima je u 2018. godini dosegao 23.100 približivši se rezultatima iz 2017. godine.
  Gospodarski učinci kružnih putovanja značajni su u lokalnom i regionalnom kontekstu. Kruzing turizam pokretač je razvoja brojnih uslužnih djelatnosti te izvor prihoda privatnog i javnog sektora, među kojima su kruzing kompanije, turoperatori, pomorske i turističke agencije, potencijalni investitori te brojni subjekti koji posluju na području destinacije i njena okruženja.
  Optimistične najave dolazaka za slijedeću godinu ukazuju na znatan rast dolazaka stranih brodova na kružnim putovanjima s preko 30.000 putnika, a posebno vesele rezervacije za 2020. godinu  kada se u Rijeci – europskoj prijestolnici kulture, očekuje preko 70.000 putnika.

  Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa je najavio milijunska ulaganja koji će omogućiti pristajanje još većih brodova na Riječkom lukobranu i Brajdici, dok se direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa ponadao kako će impozantan porast sa 23 tisuće na procjenjenih 100 tisuća turista u 2020. godini koji u Rijeku dolaze brodom iskoristiti i mnoge riječke tvrtke.

  Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo učinjenim, navodeći kako je od ozbiljnijeg zajedničkog rada Lučke uprave, Grada te lokalne i regionalne turističke zajednice na privlačenju kruzera proteklo nekoliko godina, ali kako se rezultati već vide. „Nije se lako izboriti kao nova destinacija među brojnim mediteranskim lukama, a prema procjenama, blizu smo optimalnoj i ciljanoj brojci turista jer bi veći brojevi turista mogli stvarati i probleme“, rekao je Obersnel, dodavši kako Rijeka ne želi postati niti Split niti Dubrovnik, već je usmjerena na što intenzivnije privlačenje manjih brodova koji u Rijeci nabavljaju svu robu potrebnu za jedno putovanje te koji ovdje ukrcavaju i iskrcavaju svoje putnike.

  Prema riječima Irene Peršić Živadinov, direktorice Turističke zajednice Kvarnera, mediteranske destinacije bilježe neprestane i visoke stope turističkog rasta ove vrste te su posebno atraktivne za kruzing putovanja, što dokazuje njihov udio od čak 20% ukupnog svjetskog kruzing prometa. Prema istraživanjima oko 14% gostiju s kruzera vraća se u već posjećene destinacije, što je predstavljeno kao podatak s kojim Rijeka može računati u nastavku turističkog rasta, posebno imajući na umu da je za 2020. godinu, kada će Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, najavljen dolazak čak 70 tisuća putnika na 40-tak velikih kruzera.

  Povezane novosti

  15-09-22

  “Seatrade Cruise Med 2022”

  Hrvatske lučke uprave Rijeka, Dubrovnik, Split, Šibenik...

  02-07-22

  Kruzerima pristiglo 4000 putnika u riječk...

  U subotu 2. srpnja 2022. u ranim jutarnjim satima pristigla su istovremeno dva kruzera,...

  29-10-19

  Novi pontoni na Riječkom lukobranu

  U utorak, 29. listopada 2019. godine u 11:00 sati, Lučka uprava Rijeka je održala tisko...

  10-01-20

  Uređenje Adamićevog gata

  Prilaz obalnom rubu na Adamićevom gatu dugi niz godina ...