CEF – POR2CORE – ZCT

  December 30, 2017

  Connecting European Facility – POR2CORE – Zagreb Deep Sea container terminal

  Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea (POR2CORE-ZCT)

   

  Program Godina poziva                             Država članica          Koordinator projekta Broj ugovora Razdoblje provedbe
  CEF Transport 2016 Hrvatska Lučka uprava Rijeka 2015-HR-TM-0032-W List. 2016 – ruj. 2022

   

  OPIS PROJEKTA

  • Posjetite službenu stranicu otvori!
  • Letak Europske komisije pročitajte otvori!

   

  Projekt “Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište” (POR2CORE-ZCT)“  je prijavljen na drugi poziv Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) Promet 2015, Kohezijska omotnica. Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava – broj INEA/CEF/TRAN/M2015/1138367 potpisan je 18. studenoga 2016. godine između Izvršne agencije za inovacije i mreže i Lučke uprave Rijeka, čime je osigurano 85% sufinanciranja iz europskih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 31,6 milijun eura.

  Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja terminala za željeznički intermodalni prijevoz na kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište planira se u tri etape:

  • Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka obuhvaća rekonstrukciju i produljenje 12 kolosijeka i izvlačnjaka, izradu kabelske kanalizacije te ugradnju telekomunikacijskih kabela, kabela napajanja i rasvjete kao i radove na kontaktnoj mreži, a također i radove na donjem ustroju u cilju poboljšanja nosivosti i odvodnje podloge (investitor HŽ Infrastruktura).
  • Izrada priključka kolosiječnih postrojenja i izgradnja kabelske kanalizacije u području spoja rekonstruiranih kolosijeka teretnog kolodvora Rijeka i terminala na postojeće stanje (investitor Lučka uprava Rijeka).
  • Izgradnja četiri kolosijeka duljine 400 m na novom dijelu kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu te dva kolosijeka za portalne dizalice (investitor Lučka uprava Rijeka).

  izvor: Hž Infrastruktura d.o.o.

  AKTIVNOSTI U PROJEKTU

  1. Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka
  2. Prilagodba povezanosti željezničkih kolosjeka između željezničke stanice Rijeka teretna i postojeće željezničke mreže na generalnom terminalu u bazenu Rijeka
  3. Izgradnja modernog i učinkovitog intermodalnog dvorišta na novom kontejnerskom terminalu na Zagrebačkom pristaništu
  4. Nadzor
  5. Komunikacija i vidljivost
  6. Upravljanje projektima

  izvor: INEA

  DOKUMENTACIJA

  • Dana 18. studenog 2016. potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava (Grant Agreement) između Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) i Lučke uprave Rijeka, čime je osigurano 85% sufinanciranja iz europskih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 31,6 milijun eura.
  • Dana 4. srpnja 2019. potpisan je Ugovor o izvođenju radova sa tvrtkom SŽ Železničko gradbeno podetje Ljubljana d.d u vrijednosti od 199.402.960,51 Kuna (s PDV-om).
  • Dana 29. kolovoza 2022. godine završeni su radovi na izgradnji novog intermodalnog terminala za potrebe prekrcaja tereta na novom kontejnerskom terminalu Zagreb Deep Sea, u sklopu kojega je izvedena rekonstrukcija postojećeg teretnog ranžirnog kolodvora Rijeka, rekonstrukcija spoja s kolosijecima na terminalu za generalne terete u lučkom bazenu Rijeka i niz drugih zahvata.

   

  Maksimalan EU udio Procjena ukupnih troškova Udio EU u sufinanciranju      Napredak Prometni koridor Vrsta prometa
  €26,849,056 €31,587,125  85%  U tijeku Mediteranski Pomorstvo

   

   

   

   

  Povezane novosti

  05-07-19

  POR2CORE – ZCT: Potpisan ugovor za ...

  Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristaništ...

  16-07-19

  POR2CORE – ZCT: Početak radova

  Početak radova na projektu rekonstrukcije teretnog dije...

  30-08-22

  POR2CORE – ZCT: završeni radovi na ...

  Završeni su radovi na projektu »Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnersk...

  23-06-20

  Povezanahrvatska.eu – nova web plat...

  Infrastrukturni projekti Lučke uprave Rijeka mogu se pr...

  04-07-19

  Zagrebpier-dsct.com – nova stranica...

  Otvorena je nova zajednička stranica Zagrebpier-dsc...