Uspostavljena mareografska postaja Rijeka

  June 2, 2021

  Lučki kontrolni centar – Dana 1. lipnja 2021. godine na Riječkom lukobranu u neposrednoj blizini Lučkog kontrolnog centra postavljena je nova stalna mareografska postaja u Rijeci. Mareografsku postaju postavio je Hrvatski hidrografski institut kako bi prikupljanjem podataka omogućio izradu novih pomorskih navigacijskih karata i planova šireg riječkog akvatorija. Postaja je opremljena radarskim senzorom za mjerenje visina razine mora čime će se povećati kvaliteta i sigurnost regulacije plovidbe. Prikupljeni podaci predstavljaju izuzetnu važnost za proučavanje i procjenu trenda porasta srednje razine mora, kao i za određivanje referentnih ploha pri obavljanju hidrografskih i geodetskih izmjera.

  Hrvatski hidrografski institut obavlja hidrografsku djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku, koja obuhvaća znanstvenoistraživačku djelatnost i aktivnosti te razvojne i stručne poslove vezane uz sigurnost plovidbe Jadranom, ovlašten za razvoj službe sigurnosti plovidbe na Jadranu u okviru svjetskog sustava sigurnosti plovidbe u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, lučkim kapetanijama i lučkim upravama u Republici Hrvatskoj.

  Hrvatski hidrografski institut i dalje nastavlja s radom na proširenju postojeće mareografske mreže, a postaji Rijeka može se pristupiti na Portalu operativne oceanografije Adriatic Sea.

  Povezane novosti

  29-10-19

  Novi pontoni na Riječkom lukobranu

  U utorak, 29. listopada 2019. godine u 11:00 sati, Lučka uprava Rijeka je održala tisko...

  05-10-18

  Rijeka Traffic 24h – Lučki kontroln...

  Centar za nadzor pomorskog prometa Lučke uprave Rijeka ...