POR2CORE – GCT: Početak radova (Bazen Raša)

  September 23, 2019

  U Raši, na terminalu za generalne terete započeli su radovi na demontaži obalne konstrukcije u okviru projekta “Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – terminal za generalne terete.” Projekt u vrijednosti od 6.914.000,00 eura sufinanciran je Instrumentom Europske unije za povezivanje Europe s potporom od  45,30% u iznosu od 3.132.042,00 eura. Ugovor o izvođenju radova u vrijednosti od  46.850.197,16 HRK potpisali su dana 23. svibnja 2019. godine Lučka  uprava Rijeka  i  zajednica ponuditelja MAP-TRADE d.o.o. i Komunalne gradnje d.o.o.

  Radovi su započeli 17. srpnja 2019. godine., a u tijeku je prva faza radova kojom je započela demontaža obalne konstrukcije i to demontaža opreme, uklanjanje kolovozne površine te demontaža armirano betonske konstrukcije kanala. Osim demontaže obalne konstrukcije izvode se radovi na privremenom napajanju dizalica koncesionara te radovi na privremenoj bitvi kako bi se osigurao siguran privez brodova.

  Pod nadzorom tvrtki Investinženjering d.o.o. i IGH d.d., a prema projektu Rijekaprojekt d.o.o. radovi će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi, koja je sada u tijeku, izvesti će se rekonstrukcija obale u dužini od 91,00 metar nakon čega će uslijediti druga faza u dužini od 75 metara.

  Trenutna obalna konstrukcija ima površinu dužine 163,49 m i širine od 20,50 do 24,50 m. Pregledom postojeće konstrukcije je utvrđeno da su pojedini dijelovi oštećeni do te mjere da dolazi u pitanje globalna stabilnost nosive konstrukcije. Iz tog razloga, ovaj projekt predviđa demontažu obalne konstrukcije do razine naglavnica pilota nakon čega će uslijediti rekonstrukcija obalne konstrukcije sa novim betonskim elementima.  Završetak radova očekuje se u listopadu 2020. godine.

  Projekt ” Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – terminal za generalne terete” akronima POR2CORE – GCT kojim će se rekonstruirati lučka infrastruktura u lučkom bazenu Raša, jedan je od sedam razvojnih projekata sufinanciranih od strane Instrumenta Europske Unije za povezivanje Europe u ukupnom ulaganju od 133  milijuna eura. Lučka uprava Rijeka kao investitor provesti će radove na unaprijeđenju lučke i intermodalne infrastrukture na većem dijelu lučkog područja  kojim upravlja.

   

  Povezane novosti

  22-06-17

  CEF – POR2CORE – GCT

  Connecting European Facility - POR2CORE - General Cargo Terminal

  26-02-21

  POR2CORE – GCT: Završetak radova na...

  Nova operativna obala na terminalu za generalne terete u luci Bršica u Bazenu Raša D...

  18-02-20

  POR2CORE – GCT: Napredak radova (Bazen Raša)

  Privodi se kraju prva faza projekta. U bazenu Raša na t...