POR2CORE – GCT: Završetak radova na projektu

  February 26, 2021

  Nova operativna obala na terminalu za generalne terete u luci Bršica u Bazenu Raša

  Dana 22. veljače 2021. uspješno je obavljen tehnički pregled druge faze rekonstrukcije terminala za generalni teret u luci Bršica u Bazenu Raša u dužini od 74, 40 metara. U okviru europskog projekta „Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – terminal za generalne terete“ sufinanciranog iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) završili su svi predviđeni radovi na rekonstrukciji terminala za generalne terete u ukupnoj dužini od 166 metara. Ovom važnom infrastrukturnom projektu pristupilo se u cilju povećanja kapaciteta u prekrcaju generalnog tereta i poboljšanja sigurnosti i kvalitete usluge kako bi se adekvatno odgovorilo na sve veći rast prometa drvom u luci Bršica.

  Projekt je odobren i sufinanciran u udjelu od 45, 3% u srpnju 2016. godine u vrijednosti od 6.914.000,00 eura, a nakon pripremljene projektne dokumentacije, ishođenih potrebnih lokacijskih i građevinskih dozvola, uslijedili su natječaji za izvođenje radova i stručni nadzor. Ugovor za izvođenje radova potpisan je s tvrtkama MAP Trade d.o.o. i Komunalne gradnje d.o.o. u iznosu od 58.562.746,45 kuna (46.850.197,16 kn + PDV).

  Pod stručnim nadzorom tvrtki Investinžinjering d.d. i Instituta IGH d.d. radovi na sanaciji terminala započeli su u srpnju 2019. godine, a odvijali su se u dvije faze u kojima je uspješno dovršena rekonstrukcija južnog dijela obale u dužini cca 96,60 m i u drugoj fazi rekonstrukcija obale na sjevernom dijelu u dužini od 74,40 m.

  Intenzivni radovi u obje faze uključili su ključne aktivnosti na rušenju i uklanjanju postojeće opreme, uređenje površina rasponske konstrukcije, ugradnju novih armirano betonskih nosača, izradu potpuno nove betonske ploče, izvedbu kranskih staza i kolosijeka, radove na odvodnji i elektroradove na obali i ispod pristaništa te ugradnju nove opreme. U potpunosti se zamijenila postojeća nosiva konstrukcija obale s pratećom infrastrukturom (hidrantska mreža, sustav oborinske odvodnje, elektroenergetske instalacije, rasvjetni stupovi, kranske staze i kolosijeci) te opremom (bitve i pločasti odbojnici). Uz rekonstrukciju obale, izveli su se radovi jaružanja morskog dna uz obalu do dubine od 10 metara te rekonstrukcija jednog pilota.

  Realizacija svih radova ujedno obilježava i uspješan završetak cjelokupnog projekta „Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – terminal za generalne terete“ kao jednog od ključnih infrastrukturnih projekata u temeljitoj provedbi velikog investicijskog ciklusa Lučke uprave Rijeka.

  Povezane novosti

  22-06-17

  CEF – POR2CORE – GCT

  Connecting European Facility - POR2CORE - General Cargo Terminal

  23-09-19

  POR2CORE – GCT: Početak radova (Baz...

  U Raši, na terminalu za generalne terete započeli su radovi na demontaži obalne konstru...

  18-02-20

  POR2CORE – GCT: Napredak radova (Bazen Raša)

  Privodi se kraju prva faza projekta. U bazenu Raša na t...