Nacionalna konferencija projekta Interreg CE GreenerSites održana u Rijeci

January 19, 2019

GreenerSites – Nacionalna konferencija projekta

Dana 18. siječnja 2019. godine u dvorani hotela Jadran u Rijeci, održana je Nacionalna konferencija projekta GreenerSites (Interreg Središnja Europa 2014/2020) koja je ponudila širok spektar prijedloga mjera za obnovu bivšeg rafinerijskog područja Mlaka. Ova lokacija i rješenja za njenu prenamjenu poslužila su za izradu pilot projekta Lučke uprave Rijeka doprinijevši glavnim projektnim ciljevima europskog projekta Greenersites, odobrenog iz programa Interreg Središnje Europe 2014/2020.

Uz 11 partnera iz 5 zemalja središnje Europe koji zajedno surađuju, Lučka uprava Rijeka u svom dijelu obrađuje integrirano upravljanje Brownfield područjima, ali i razvoj i implementaciju mogućih rješenja. Glavni učinci projekta čine alati, akcijski planovi, pilot akcije i edukacije a kako bi se osiguralo da ovi učinci i iskustva budu prenosiva i izvan projekta, izraditi će se zajednički priručnik za održivo upravljanje Brownfield područja.

U okviru tri glavne teme na nacionalnoj konferenciji analizirani su prostorno-urbanistički pristup, studije/mjere sanacija i budući planovi vezani za to područje, te povezanost s ostalim projektima u ingerenciji Grada Rijeke. Suradnici su predstavili svoja stajališta u ime relevantnih institucija i stručnih tvrtki za ovo područje od kojih su svoja izlaganja predstavili: Stefan Kačuba, voditelj projekta ispred Lučke uprave Rijeka, Marina Smokvina ispred Ureda Arhitektura Svebor Andrijević, Luka Traven s rezultatima Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Damir Zec, profesor na Pomorskom Fakultetu u Rijeci, Helija Dokić iz tvrtke Ind-Eko i Suzana Belošević, Sonja Lukin i Ingrid Ivaković iz Grada Rijeke.

Službena stranica Greenersites otvori!

Povezane novosti

05-10-18

Europski projekti

Europski fondovi predstavljaju jedan od temelja razvojn...

22-06-16

INTERREG CE – GreenerSites

Interreg Središnja Europa 2014/2020

Ostale novosti