Greenersites – Završna konferencija projekta

  July 3, 2019

  U Gradskoj vijećnici održana je završna konferencija projekta „GreenerSites – Ekološki oporavak brownfield područja u središnjoj Europi“.

  Cilj projekta, pokrenutog 2016. godine, bio je unaprijediti sustav upravljanja okolišem neiskorištenih ili nedovoljno korištenih industrijskih područja, pri čemu će dobiveni ishodi poslužiti kao temelj novim projektima i investicijama u brownfield područja.

  Tijekom konferencije sumirana su dobivena znanja i vještine o integriranom pristupu u ekološkom upravljanju brownfield područjima, jačanju kapaciteta javnog sektora u planiranju i provođenju regeneracije ovih područja te su održane rasprave o donošenju kvalitetnih i održivih mjera i alata za postojano i učinkovito ekološko planiranje. Nakon izlagačkog i raspravljačkog dijela, sudionici konferencije posjetili su bivšu INA-inu rafineriju na Mlaci.

  Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu sudionicima, kazavši kako je Grad uložio mnogo truda u revitalizaciju područja industrijske baštine koja će postati glavne točke zbivanja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Navevši kako je tranzicijski period kroz kojeg je Rijeka prošla ostavio napuštena industrijska zdanja, Obersnel je istaknuo kako područja poput Mlake, gdje je nekad funkcionirala rafinerija nafte, imaju velik investicijski potencijal koji otvara priliku za poboljšanje pristupa obalnom dijelu grada za Riječane.

  Uz Grad Rijeku i Lučku upravu Rijeka, u projektu „GreenerSites“ je sudjelovalo još devet partnerskih institucija: Grad Venecija, Lučka uprava Venecija, Veneto regija (Italija), Općina Celje (Slovenija), Grad Bydgoszcz, Općina Solec Kujawsky, Razvojna agencija Mazovia (Poljska) te Ministarstvo regionalnog razvoja i transporta Saska Anhalt i ISW – Institut za strukturalnu politiku i ekonomski razvoj (Njemačka). „GreenerSites“ je sufinanciran iz programa Interreg Central Europe, a vrijednost projekta iznosi 3.8 milijuna eura, pri čemu je Grad Rijeka iz svojih proračunskih sredstava odvojio 255 tisuća eura.

  Povezane novosti

  19-01-19

  GreenerSites – Nacionalna konferenc...

  GreenerSites – Nacionalna konferencija projekta

  Dana 1...

  22-06-16

  INTERREG CE – GreenerSites

  Interreg Središnja Europa 2014/2020

  Ostale novosti