Obnova povijesnih lučkih dizalica

  October 18, 2014

  Nakon otvaranja riječkog lukobrana za građane u srpnju 2009. godine pokrenut je projekt obnove starih lučkih dizalica. Projekt je pokrenut na inicijativu Grada Rijeke, a proveden je u suradnji Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka i nadležnoga Konzervatorskog odjela. Riječ je o dvjema poluportalnim dizalicama čiji je proizvođač tvrtka GANZ–Budapest, a proizvedene su 1957. i 1948. godine.

  Projektom sanacije dizalica na riječkom lukobranu 2010. godine predviđeno je da se okretni (gornji) dijelovi dizalica, zbog sigurnosti šetača na lukobranu, a s obzirom na dotrajalost dizalica uklone i restauriraju. Zbog značaja dizalica, odnosno zbog tradicije pretovara tereta na tom području odlučeno je da se dizalice zadrže na lukobranu, na postojećim stazama, te da ih se propisno zaštiti kako bi mogle poslužiti kao eksponati. Prilikom sanacije dizalica restaurirani su i sanirani donji dijelovi – baze, a zatim su pronađeni odgovarajući gornji dijelovi (pristroji) koji su pripadali drugim dizalicama u vlasništvu Lučke uprave Rijeka, budući da su originalni gornji dijelovi dizalica bili u toliko lošem stanju da nije bila moguća njihova sanacija.

  U 2014. krenuo je projekt osvjetljavanja dizalica u boji. Na svakoj dizalici nalazi se nekoliko reflektora s LED izvorima svjetlosti RGB i svaki od njih ima mogućnost proizvesti razne boje u više intenziteta. Osmišljeno je više različitih scenografija osvjetljenja (kombinacije boja i sl.) za redovan rad, ali i za datume koji će se posebno obilježavati. Projektant osvjetljenja dizalica je Dejan Skira. Cijeli program je realiziran pod nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela. Ukupan iznos investicije obnove dizalica i osvjetljenja je 3,6 milijuna kuna od čega je Grad Rijeka iz sredstava spomeničke rente izdvojio ukupno 1,9 milijuna kuna dok je ostatak svote osigurala Lučka uprava Rijeka. Radove su izveli Bimont d.o.o., Ellex d.o.o., Lipa promet d.o.o. i Philips d.o.o.

  Po dovršetku obnove dizalica realiziran je projekt njihova osvjetljavanja. Na svakoj dizalici nalazi se više reflektora koji imaju mogućnost davanja svjetlosti u raznim bojama i različitog intenziteta.

  Povezane novosti

  03-02-22

  Sjaj lučkih dizalica u povodu Dana Crveni...

  U petak, 4. veljače 2022. godine, od 19.00 sati, riječke znamenitosti bit će osvjetljen...

  30-03-22

  Sjaj lučkih dizalica u povodu Međunarodno...

  Međunarodni dan borbe protiv mijeloma Svjetski dan svjesnosti o autizmu U četvrta...

  10-01-20

  Uređenje Adamićevog gata

  Prilaz obalnom rubu na Adamićevom gatu dugi niz godina ...