Turistički brodovi krenuli na krstarenje iz riječke luke

  June 20, 2020

  Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli ispratio je iz riječke luke prvi ovogodišnji polazak šest turističkih brodova iz flote njemačkog turoperatora ID Riva Tours sa stotinjak turista koji kreću na kružna putovanja. Plovidba traje sedam dana, oko kvarnerskih otoka, a među prvim putnicima nalaze se Nijemci i dvije čarter grupe iz Austrije. Nautika je ove godine u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju u jako dobroj situaciji, ocijenio je ministar Capelli s obzirom na činjenicu da Od 20 ‘top’ brodova u svijetu njih čak 10 dolazi u Hrvatsku. Brodovi i mega jahte iznad 20 metara duljine će ove sezone imati pad dolaska u Hrvatsku između 20 i 30 posto, a u konkurentskim zemljama,  poput Španjolske, Francuske ili Grčke, taj pad je 80 ili 90 posto, istaknuo je Cappelli. “Očito se događa preseljenje malih kruzera i mega jahti u Hrvatsku”, poručio je. Istaknuo je kako je tome pridonio niz odluka, među kojima i nedavno smanjenje boravišne pristojbe putem vinjeta za 20 posto, ali i sigurnost Hrvatske kao destinacije.

  Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kazao je kako dobivaju svakoga dana nove upite za vezove jahti u riječkoj luci. Povećavamo broj vezova, uklonili smo i ponton za nekadašnju liniju hidroaviona te i tamo uređujemo privezišta, naveo je Vukorepa. “Ove godine se očekivao znatan rast pristajanja kruzera. U najavi je bilo 40 dolazaka, što je za 50 posto više nego godinu ranije. Nabavili smo i distancere za vez kruzera kako bi dobili dovoljnu dubinu mora. No, vjerujemo da će sljedeća sezona biti dobra kao što su bile najave za ovu, rekao je. Istaknuo je kako je u pripremi natječaj za izgradnju novog terminala na morskoj strani lukobrana Molo longo, vrijednosti oko 30 milijuna eura. Priprema se i studija gospodarske opravdanosti za natječaj za koncesiju marine Porto Baroš. Svakog tjedna dobijemo upite za ovu koncesiju te je očito da postoji veliki interes. Namjeravamo objediniti vezove na Putničkoj obali i Porto Barošu, kako bi jedan koncesionar upravljao cjelovitim područjem”, rekao je Vukorepa.

  Dragica Sladovljev, voditeljica servisa u Hrvatskoj za ID Riva Tours, objasnila je da je riječ o prvim polascima koji se pripremaju već tri mjeseca, a putnici uz poštivanje epidemioloških mjera imaju priliku za boravak na otvorenom, kupanje u čistim uvalama, imajući na raspolaganju posadu koja se ne mijenja, i u tom smislu trenutno ovaj vid turizma predstavlja jedan od najsigurnijih. Predstavila je i brodove koje nude komfor uz pet zvjezdica, između ostalih, MS Alphu, MS Adriu i Ms Albatros.

   

  Povezane novosti

  14-05-20

  “Ocean Paradise” na riječkom ...

  Dana 14. svibnja 2020. u 13.30 sati u riječku luku je u...

  07-05-21

  Oznakom “Safe Travels” otvore...

  Gari Cappelli, saborski zastupnik u 10. sazivu Hrvatskoga sabora i bivši ministar turiz...

  12-06-20

  Rekord u broju privezanih jahti u putničk...

  Ovih dana zabilježen je najveći broj privezanih mega ja...

  10-01-20

  Uređenje Adamićevog gata

  Prilaz obalnom rubu na Adamićevom gatu dugi niz godina ...