POR2CORE – ZCT: Početak radova

  July 16, 2019

  Početak radova na projektu rekonstrukcije teretnog dijela Željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnji intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu. Početak radova predviđen je za početak kolovoza 2019., a 4. srpnja predstavnici Lučke uprave Rijeka i HŽ infrastrukture d.o.o. su potpisali ugovor s izvođačem radova, slovenskom tvrtkom SŽ – Železničko gradbeno podetje Ljubljana d.d., vrijedan 199.402.960,51 kuna (s PDV-om.). Kompletan projekt vrijedna je oko 32 milijuna eura, a njegov najvažniji cilj je doprinijeti rastu luke Rijeka kao jedne od osnovnih luka na mediteranskom transeuropskom prometnom koridoru. Najvažnij cilj ovog projekta je povećati kapacitet luke Rijeka, ubrzati proceduru ultovara i istovara tereta te omogućiti značajnije usmjeravanje teretnog prijevoza s ceste na željeznicu.

  Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju željezničkog kolodvora Rijeka te izgradnju intermodalnog terminala izradio je konzorcij ŽPD d.d. Rijekaprojekt d.o.o. i IDOM, dok je ugovor za usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova na projektu potpisan sa zajednicom gospodarskih subjekata IGH d.d. i Investinženjering d.o.o.

  Tijekom dvije godine, koliko će radovi trajati rekonstruirat će se i produžiti postojećih 12 kolosjeka i izvlačnjaka, izraditi sustav kabelske kanalizacije, izvršiti ugradnja telekomunikacijskih kabela, kabela napajanja i rasvjete te izvesti radovi na kontaktnoj mreži te na donjem ustroju kako bi se poboljšale nosivost i odvodnja podloge.  U drugoj fazi radova izradit će se priključci kolosječnih postrojenja i kabelska kanalizacija u području spoja rekonstrukiranih kolosjeka teretnog kolodvora Rijeka i terminala na postojeće stanje, a projektom je predviđena i izgradnja 4 kolosjeka dužine 400 metara na novom dijelu Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala te dva kolosjeka za portalne dizalice koje će skidati kontejnere i stavljati ih na vlak.

  Izvor medijskog članka i objavljenog intervjua s voditeljem projekta gosp. Markom Kukićem pročitajte u medijskom članku 

  Povezane novosti

  30-12-17

  CEF – POR2CORE – ZCT

  Connecting European Facility - POR2CORE - Zagreb Deep Sea container terminal

  05-07-19

  POR2CORE – ZCT: Potpisan ugovor za ...

  Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristaništ...

  30-08-22

  POR2CORE – ZCT: završeni radovi na ...

  Završeni su radovi na projektu »Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnersk...

  04-07-19

  Zagrebpier-dsct.com – nova stranica...

  Otvorena je nova zajednička stranica Zagrebpier-dsc...