Cesta DC 403: Probijen tunel Podmurvice

  February 4, 2022

  U petak 4. veljače 2022. s početkom u 10,00 sati na lokaciji gradilišta državne ceste D403 u Rijeci održana je svečanost proboja tunela Podmurvice, sastavnog dijela projekta izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka. Svečanosti je prisustvovao Ministar Oleg Butković zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i predstavnicima izvođača radova. U obilasku radova Ministru su se pridružili i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović kao i drugi uzvanici.

  Točno u 10,00 sati spojene su dvije strane tunelske cijevi čiji je iskop započeo s južne strane u neposrednoj blizini Zapadnog trgovačkog centra, i druge sjeverne na Škurinjama. Probijanje tunela Podmurvice ujedno je i najveći i najzahtjevniji zahvat na izgradnji Državne ceste DC 403, čijim spajanjem završava i prva faza izgradnje ovog objekta dok se druga faza iskopa tunela, u podnožju tunela, planira završiti do svibnja 2022. godine.

  Investitor radova Hrvatske ceste d.o.o i zajednica izvođača radova (Kolektor CPG iz Slovenije, GP Krk iz Hrvatske i EURO-ASFALT iz Bosne i Hercegovine) potpisali su Ugovor za radove na izgradnji državne ceste DC 403 u vrijednosti od 456,36 milijuna kuna 18. lipnja 2020. godine na novoizgrađenom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu u riječkoj luci, dok je Izvođač službeno uveden u posao početkom rujna iste godine.

  Projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje je strateški projekt Republike Hrvatske čiji je cilj izgraditi državnu cestu DC403 od čvora Škurinje na autocesti A7 koja predstavlja dio TEN-T mreže do luke Rijeka, ostvariti izravnu vezu Rijeke na TEN-T koridoru, poboljšati regionalnu i lokalnu mobilnost, a ujedno povećati sigurnost prometa. Projekt je vrijedan 520 milijuna kuna, od čega je 442 milijuna kuna bespovratnih sredstava osiguranih u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

  Nova državna cesta DC403 posebno je važna za operativnost i poslovanje na Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminalu. Istovremeno uz odvijanje radova na izgradnji državne ceste DC 403, Lučka uprava Rijeka izvodi radove na izgradnji interne spojne ceste lučkog područja u dužini od 695 metara koja nastavlja cestom D 403 prema istoku, a kojom će se omogućiti povezivanje svih lučkih terminala za generalni teret u bazenu Rijeka s cestom D-403 i u potpunosti rasteretiti gradski promet od dosadašnjeg prolazaka teških kamiona kroz centar grada Rijeke.

  Fotografije: Novi List i Moja Rijeka

  Povezane novosti

  18-06-20

  DC-403 i AGCT Dredging: potpisani ugovori...

  Dana 18. lipnja 2020. u nazočnosti Olega Butkovića, min...

  23-04-21

  Izgradnja spojne ceste lučkog područja s ...

  Lučka uprava Rijeka predstavila je danas projekt za izg...

  09-01-23

  Potpisan Ugovor za izradu studijsko-proje...

  Danas, 9. siječnja 2023. godine u 11:00 sati Lučka uprava Rijeka je potpisala Ugovor za...