SEABIN – plutajuća kantica u putničkoj luci

  February 10, 2020

  U petak, 7. veljače 2020. godine u 11:00 sati na pristaništu Riva Boduli (uz veliki ponton) u putničkom dijelu riječke luke instalirana je Seabin plutajuća kantica za smeće.

  Seabin je plutajuća kantica za smeće koja kontinuirano filtrira morsku vodu sakupljajući plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine, sprječavajući ih da otplutaju na otvoreno more gdje mogu naštetiti morskoj flori i fauni. Seabin u prosjeku skupi oko 1,5 kg plutajućeg smeća na dan.

  Inicijativa S.E.A. (Save, Embrace, Achieve) ovu opremu donira Lučkoj upravi Rijeka na korištenje, sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja morskog okoliša uz implementaciju održivih rješenja njegovog korištenja i upravljanja morskim dobrom kao jednim od naših najvrjednijih resursa.

  Pozicija uređaja Seabin – morske kantice biti će na početku plutajućeg pontona na pristaništu Riva Boduli što je vidljivo na priloženoj fotografiji.
  Instalaciji ovog uređaja čiji je cilj prikupljati, ali i pratiti raznovrsni otpad te time poboljšati sustav praćenje podataka o mikro plastici prisustvovali su Radmila Krtinić, pomoćnica ravnatelja za pravne, kadrovske i opće poslove, Rajko Jurman, voditelj odjela komercijalnih poslova Lučke uprava Rijeka, Moreno Pajković, voditelj i koordinator inicijative.

  „S.E.A.“ (SAVE, EMBRACE, ACHIEVE) inicijativa naziv je akcije koju provodi neformalna skupina građana iz Rijeke i Rotary kluba Rijeka Novi val. Inicijativa je pokrenuta u svibnju 2019., prikupljanjem sredstava za nabavom Seabin uređaja. Nabavka uređaja važan je iskorak kojim se potiče društvo na implementaciju većeg broja inovativnih tehničkih rješenja.
  Seabin uređajem omogućuje se prikupljanje, a time i analiza raznovrsnog otpada koji pluta morem. Zbog toga postaje i dio sveobuhvatnog sustava baze podataka o mikro plastici.

  Lučkoj upravi Rijeka uređaj je ustupljen na skrb i upravljanje. Intencija Rotary kluba Rijeka Novi val je putem ove inicijative povezati se i s drugim zainteresiranim dionicima.

  Nema povezanih novosti