Privremena prometna regulacija u Rijeci

  August 6, 2018

  U ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. godine stupa na snagu privremena regulacija prometa u Rijeci, u ulici Riva i Ulici I. Zajca koja će biti na snazi do sredine 2020. godine, odnosno do završetka radova u projektu „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata“. Također, radovi će utjecati na promet i u ulici Šetalište XIII. divizije gdje početak radova i postavljanje nove prometne signalizacije počinje u tjednu od 06. do 10. kolovoza te u zoni priključaka na gradilište.

  Za potrebe Projekta je dodijeljeno 35.5 milijuna EUR-a (oko 267 milijuna kuna) i s 85 posto se sufinancira sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF). Partneri u projektu su Lučka uprava Rijeka kao koordinator i HŽ Infrastruktura d.o.o. kao korisnik, a izvođač radova je zajednica ponuditelja Kolektor Koling d.o.o. i Euro-asfalt d.o.o. Zahvat obuhvaća rekonstrukciju željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica, izgradnju novog izvlačnjaka u tunelu Sušak i izgradnju intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Brajdica, a rok za izvršenje ugovora o izvođenju radova iznosi 24 mjeseca od datuma početka izvršenja ugovora.

  Radovi će imati utjecaj na promet u sljedeća tri gradska područja:

  1. Intenziviranje željezničkog prometa u centru grada – ulica Riva i Ulica I. Zajca Početkom radova na željezničkom kolodvoru Brajdica, a naročito zatvaranjem tunela Sušak radi izvođenja radova za njegovo proširenje, cjelokupan teretni željeznički promet kroz tunel Sušak s kolodvora Brajdica bit će preusmjeren kroz centar grada. Pripremni radovi za privremenu regulaciju prometa počinju u četvrtak, 2. kolovoza 2018. godine, a privremena regulacija stupa na snagu u ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. godine i biti će na snazi do završetka projekta, odnosno do sredine 2020. godine.  Zbog radova, teretni željeznički promet će se privremeno odvijati između glavnog kolodvora Rijeka i kolodvora Brajdica, odnosno od izlaska iz glavnog kolodvora Rijeka obalom do Ulice I. Zajca, duž Ulice I. Zajca do ulaska u kolodvor Brajdica. Uz prugu u Ulici I. Zajca biti će postavljena zaštitna ograda uz prugu, a autobusna stanica kod Kazališta se premješta u Ribarsku ulicu. Najveći dio prijevoza će se obavljati od 17,00 do 5,00 sati, te od 9,00 do 14,00 sati. U terminima od 6,00 do 9,00 sati i od 14,00 do 17,00 sati nije predviđeno prometovanje manevarskih vlakova između dvaju kolodvora. Za vrijeme izvođenja radova u projektu, tijekom prijevoza tereta između glavnog kolodvora Rijeka i kolodvora Brajdica cestovni promet u ulici Riva i Ulici I. Zajca, te Brajdica će se odvijati bez promjena kao i do sada, uz određena ograničenja u Ulici I. Zajca i u zonama križanja: križanje ulica Riva – Riva boduli – Ulica I. Henckea (K1); križanje ulica I. Zajca- Wenzelova ulica – Ribarska ulica (K2); križanje Brajdica – ulica Delta(K3) i križanje ulica Brajdica – Šetalište A.K. Miošića (K4).Također, za povećanje protočnosti vozila ovim dijelom grada, krajnja lijeva traka u Ulici I. Zajca, dosadašnje bočno parkiralište, će se osloboditi za odvijanje prometa. U cilju osiguranja slobodnog koridora za prometovanje vlakova kroz 24 sata, nadležne službe će pojačano nadzirati koridor prometovanja te preventivno djelovati uklanjanjem nepropisno parkiranih ili zaustavljenih vozila, ili vozila koja će sprečavati neometan prolazak vlaka.
  2. Privremeno izmještanje (devijacija) u ulici Šetalište XIII divizije Zbog rekonstrukcije ulaza u željeznički tunel Sušak koji se nalazi na Pećinama, doći će do preregulacije  prometa u ulici Šetalište XIII divizije. U ovoj ulici će se izgraditi privremena nova trasa prometa ukupne dužine 90 m koja počinje kod parka August Cesarec u blizini Osnovne škole Pećine i završava u ravnini Stuba Malika Tintilinića. Za vrijeme izvođenja ovih radova, najprije će se sav promet u ulici Šetalište XIII. divizije usmjeriti na južni (desni) prometni trak. Na sjevernom (lijevom) traku izvodit će se radovi. Početak ovih radova, kao i postavljanje nove prometne signalizacije koja usmjerava promet na južni (lijevi) trak bit će u tjednu od 6. do 10. kolovoza 2018. godine. Također, ograničenje brzine bit će 30 km/h. Nova privremena trasa bit će izgrađena do rujna, a promet će na nju biti usmjeren u drugoj polovici rujna ove godine. Za vrijeme trajanja radova na izgradnji nove trase, iz ulice Šetališta XIII divizije neće se moći prići Osnovnoj školi Pećine, već će joj se prilaziti Stubama Malika Tintilinića (iz Ulice Janka Polića Kamova). Omladinskom hostelu će se moći prići iz ulice Šetališta XIII divizije, ali uz dodatno osiguranje i privremeni pješački prijelaz.Postojeće autobusno stajalište Pećine bit će izmješteno na novu lokaciju ispred zgrade u ulici Šetalište XIII. divizije 30, što je udaljeno do 35 m od privremenog pješačkog prijelaza.
  3.  Utjecaj prometnih priključaka na gradilište Zbog izvođenja radova na kontejnerskom terminalu Brajdica i željezničkom kolodvoru Rijeka-Brajdica biti će pojačan promet kamiona i drugih vozila na prilaznim prometnicama. U vrijeme izvođenja radova gradilišni priključci nalaze se na lokacijama ULAZ 1, 2, 3 . Intenzitet korištenja pojedinih prilaza ovisit će o dinamici izvođenja radova. Izvođač može povremeno pojedine prilaze i zatvoriti, ali privremena prometna signalizacija će ostati cijelo vrijeme tijekom izvođenja radova u projektu. Građane i sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje i pojačan oprez te skrećemo pažnju da pozorno prate i poštuju prometnu signalizaciju. Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju! Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura d.o.o. .
   .

  Nema povezanih novosti