Inicijativa triju mora 2019

  June 5, 2019

  Poslovni forum Inicijative triju mora  održao se 5. i 6. lipnja 2019. godine u Ljubljani u Sloveniji pod nazivom „Europska unija između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora: Suočavanje s tranzicijskim i geopolitičkim izazovima“ („The EU between the Baltic, Adriatic and Black Seas: Addressing Transition and Geopolitical Challenges“). Forum je okupio je visoke dužnosnike i gospodarstvenike iz država članica Inicijative triju mora, partnerskih i drugih zemalja. Inicijativa triju mora osnovana je 2016. u Dubrovniku, s osnovnim ciljem za čvršćim povezivanjem u energetici, prometu i digitalizaciji te doprinosu koheziji, konkurentnosti i povezanosti Europe.

  6. lipnja 2019. sati u programu pod nazivom “Specijalne prezentacije”, održana je i prezentaciju 7 razvojnih projekata Lučke uprave Rijeka financiranih iz CEF fonda. Razvojne projekte zajednički su predstavili Anđelko Petrinić, pomoćnik ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i Rajko Jurman, predstavnik Lučke uprave Rijeka.

  Na prethodnom forumu koji se održao u Republici Poljskoj, u Varšavi 7. srpnja 2017. godine Lučka uprava Rijeka potpisala je sporazum o suradnji s poljskim Lučkim upravama Szczecin i Świnoujście. Ove godine sudjelovala je na poslovnom forumu te su predstavnici imali prilike razgovarati o projektima i mogućnostima na prometnom pravcu koji povezuje luku Rijeka kao ravnopravnu ulaznu luku mediteranskog transeuropskog koridora.

  U toku foruma obratila se i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović: „Stvaranje zajedničke platforme kako bi 11 zemalja srednje i istočne Europe ostvarile dodatnu potporu kroz cjeloviti razvoj infrastrukture u regiji, ulaganjem u projekte iz područja energetike, transporta i digitalizacije, u skladu je sa stvaranjem uvjeta za gospodarski razvoj, snažnu i jedinstvenu Europu“. Navela je potrebu jačanja međusobne suradnje i partnerstva te razvojnog približavanja istočne i zapadne Europe u funkciji ostvarivanja dovršetka tranzicije i preobrazbe srednjoeuropskih i istočnoeuropskih ekonomija.

   

   

  Povezane novosti

  14-01-16

  Sporazumi o suradnji

  Jačanje konkurentnosti riječke luke, poboljšanje promet...

  07-07-17

  Suradnja morskih luka Szcezin i Swinoujsc...

  U Varšavi se 6. i 7. srpnja 2017. godine održao Sastana...