Delta i Porto Baros

NATJEČAJI

28. studenog 2013. godine - Lučka uprava Rijeka, Grad Rijeka i Društvo arhitekata Rijeka objavljuju rezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i Luke Baroš u Rijeci.

REZULTATI NATJEČAJA

11. srpnja 2013. godine - Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka u organizaciji i provedbi Društva Arhitekata Rijeka raspisuju javni, međunarodni, otvoreni, u jednom stupnju, anonimni, anketni NATJEČAJ za izradu idejnog urbanističkog-arhitektonskog rješenja za uređenja područja Delte i Luke Baroš u Rijeci

RAZVOJ DELTE I PORTO BAROŠA

Urbana rekonstrukcija riječke luke u svom središnjem dijelu, lociranom u centru grada, proizlazi iz svekolike svijesti stručne i šire javnosti o potrebi za homogenizacijom životnog prostora grada i luke u Rijeci. Lučko-gradska komponenta obnove – Port-City Interface (PCI) – predviđa prenamjenu i modernizaciju 15 ha područja na kojem se danas odvijaju lučke aktivnosti i gdje su smještena lučka skladišta i drugi lučki sadržaji.

Odluka o prenamjeni isključivo lučkih sadržaja unutar prostora luke u sadržaje s novim predznakom od daleko šire uporabne vrijednosti, pokazatelj je praćenja i prihvaćanja modernih europskih i svjetskih trendova.

PCI komponenta projekta uključuje:

  • moderan pomorsko putnički terminal za prihvat trajekata i brodova na kružnim putovanjima - lukobran
  • nautički centar – marina – Porto Baroš
  • razni komercijalni- stambeni, poslovni, kulturni, zabavni i javni sadržaji - Delta

Sukladno usvojenom GUP-u, danske tvrtke COWI i Gehl Architects, izradile su smjernice uređenja postojećih 15 ha prostora na Delti i Porto Barošu. Renomirane danske tvrtke angažirane su temeljem međunarodnog javnog natječaja kako bi predložile moguća arhitektonsko-urbanistička rješenja na zadovoljstvo investitora/developera, kao i građana Rijeke, te njenih posjetitelja. Za uređenje imenovanog prostora, kao i Projekta u cjelini, interes iskazuje niz potencijalnih investitora/developera iz cijelog svijeta. Aktualnosti o projektu mogu se pratiti na web stranicama Lučke uprave www.mojadelta.com

 

FOTOGRAFIJE


Povezani dokumenti