Svijet oko luke

FIUMANKA
Regata Fiumanka organizirana je prvi puta 2000. godine u akvatoriju Rijeke i Opatije koja je tijekom godina postala dio prepoznatljivosti Rijeke i nezaobilazan događaj koji mnogi jedriličari zaokružuju u svom godišnjem planu regata na kojima će se pojaviti. Lučka uprava Rijeka pokrovitelj je ove manifestacije uz Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Turističku zajednicu grada Rijeke.

RIJEČKI KARNEVAL

Riječki međunarodni karneval je najveći i najspektakulariniji karneval u Istočnoj Europi s 9000 sudionika i 150 000 gledatelja. Samo se Rio i Venecija mogu mjeriti s takvom raznolikošću i inventivnošću u kostimima koji povezuju tradiciju i moderni život. Svake godine kanevalska povorka ugošćuje grupe iz cijelog svijeta, uključujući Rusiju, Kinu i Japan.

Organizatori:
Turistička zajednica Grada Rijeke - www.tz-rijeka.hr
www.ri-karneval.com.hr

RIJEČKE LJETNE NOĆI


Riječke ljetne noći je naziv za ljetni glazbeno-scenski festival koji se održava u Rijeci. Program je vrlo bogat, u rasponu od klasične drame i praizvedbe novih dramskih tekstova, do nastupa uličnih kazališta, od koncerata klasične glazbe do nastupa poznatih izvođača hrvatske estrade. Namjera ovog festivala je stvarati ambijentalni teatar u poznatim ili nepoznatim prostorima Rijeke. Za vrijeme festivala riječki trgovi i terase pretvaraju se u pozornice na otvorenom, a u namjeri da se propita suodnos industrijske arhitekture i kazališta, dio programa odvija se i u napuštenim tvorničkim halama.
Dana 29. lipnja 2010. svečano otvarenje "Riječkih ljetnih noći" dogodilo se upravo u srcu riječke luke gdje su se na pontonu smjestili solisti, zbor i orkestar Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca koji je pod dirigentskom palicom Nade Matošević izveo glasovitu „Odu radosti“, završni dio veličanstvene Beethovenove Devete simfonije. U luku su uplovili brodovi i brodice, veslači Pomorskog fakulteta, skupina za očuvanje baštine drvenih barki sa svojim brodicama te nekoliko barki povijesne rekonstrukcije koje su uveličale ovaj događaj. Jedinstvenu senzaciju, njegovi gosti i građani Rijeke mogli su pratili s Gata Karoline Riječke, Rive Boduli i novog Pomorsko-putničkog terminala.

Organizatori:
Grad Rijeka
Turistička zajednica Grada Rijeke
HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
www.rijeckeljetnenoci.com