Dolazak broda "Viking Sun"

2.10.2017.

U nedjelju 1.listopada 2017. godine Rijeku je posjetio najnoviji brod „Viking Sun“ brodarske kompanije „Viking Ocean Cruises“

DOLAZAK BRODA "VIKING SUN"

Kompanija „Viking Ocean Cruises“ novo je osnovana kruzing kompanija brodara „Viking Cruises“, koji se do 2015. godine bavio samo rječnim krstarenjima. Pod nazivom njihova brenda „Viking River Cruises“ trenutno plovi 65 rječnih brodova.

Brod „Viking Sun“, četvrti je od predviđenih osam brodova istog tipa za ovu brodarsku kompaniju. Porinut je 15. prosinca 2016. godine u brodogradilištu Fincantieri u Anconi, a brodaru je isporučen 25. rujna ove godine. Svoje prvo „pravo“ putovanje započet će 4.  listopada 2017. godine s polaskom iz Venecije. 

"Viking Sun", duljine 228 m, spada u kategoriju malih kruzera, bruto tonaže od oko 47.800 tona. Duljina broda je 228 metara. Opremljen je s 465 kabina sa smještajem za 930 putnika, a ukupni smještajni kapacitet iznosi preko 1.400 osoba, uključujući i posadu.

Brodovi kompanije „Viking Ocean Cruises“ izgrađeni su u skladu s najnovijim navigacijskim propisima i opremljeni najsuvremenijim sigurnosnim sustavima. Nadalje, opremljeni su najnaprednijim tehnologijama za uštedu energije koje udovoljavaju najstrožim propisima o zaštiti okoliša poput energetski učinkovitih motora i sustava za pročišćavanje ispušnih plinova.

Brodove ovakvog tipa karakterizira specifičan skandinavski dizajn, primjerena luksuzna unutrašnjost i činjenica da sve putničke kabine imaju vlastite balkone. Jedna od posebnih atrakcija na brodu je wellness ponuda koja uz razne vrste sauna, bazene s raznom temperaturom vode, nudi i prostoriju u kojoj se proizvodi umjetni snijeg, kako bi simulirali skandinavski način korištenja sauna.

Planovi putovanja brodova kompanije „Viking Ocean Cruises“ pomno su osmišljeni s naglaskom da putnici dožive i što više nauče o destinaciji koju brod posjećuje. U planu slijedećih putovanja za brod „Viking Sun“, kao prvi iz svoje flote, predviđen je atraktivni put oko svijeta u trajanju od 141 dan, s planiranim polaskom iz Miamia 15. prosinca 2017. godine. Na zapadnoj ruti do Londona, gdje je dolazak predviđen 5. svibnja 2018. godine, brod će na 5 kontinenata, posjetiti 35 zemalja i uploviti u 64 luke.

Po dolasku broda u riječku luku održana je prigodna dobrodošlica, a zapovjednika su posjetili predstavnici riječke kruzing destinacije. Putnicima s broda „Viking Sun“ organizirani su razni izleti po Rijeci i okolici.