Putnička luka: jahte, megajahte i jedrilice u riječkoj luci

9.8.2017.

JAHTE I MEGAJAHTE U RIJEČKOJ LUCI

Rijeka je iz godine u godinu sve više prepoznata kao nautička destinacija. Nakon investicija i aktivnosti na pripremi uvjeta za prihvat ove vrste plovila u Lučkoj upravi Rijeka to je bilo i za očekivati. Nude se razne usluge koje moraju biti na nivou očekivanja vlasnika skupih jahti, a što podrazumijeva  visok stupanj kvalitete. Uz obaveznu dostupnost struje, vode, osobita se briga posvećuje sigurnosti, tako da su i na tom djelu lučkog područja, u putničkom dijelu luke, postavljene sigurnosne kamere uz 24 satnu prisutnost zaštitara. Na pontonskim mostovima omogućen je sistem pristupne kontrole aktivacijom kartica te vrlo brzi i besplatni pristup Internetu. Pružaju se VTS nautičke informacije, asistencija peljarenja i privezivanja, opskrba gorivom koja je dostupna 24 sata, zaštita od požara, usluge čišćenja i pranja robe, cateringa, a tu je i neposredna blizina gradskog centra i dostupnost svega potrebnog.

Osim toga, putnički dio riječke luke atraktivan je i iz razloga potreba posade, što je također od  važnosti kod odabira luke u kojoj će se brod vezati. Ono što članovi posade očekuju u luci boravka jahte je blizina tržnice, raznih prodajnih i servisnih centara, kao i mjesta za izlaske, restorana, barova, a Rijeka im omogućuje sve to, uz mogućnost odlaska na izlete na brojne atraktivne lokacije u okruženju.

Trenutno se na vezu u putničkom luci nalazi pet jahti dužine od 22 m (Clouds) smještene na Rivi Boduli do najveće, duge gotovo 60 m (Baccarella) na Gatu Karoline riječke:

 Rush – 46,52 m  – vez Riječki lukobran  (zastava: Cayman Islands )
 Ohana – 43,14 m – Putnička obala (zastava: Luxembourg )
 Clouds – 22 m – Riva Boduli (zastava: United Kingdom )
 Baccarella – 59,82 m – gat Karoline riječke (zastava: Cayman Islands )
 Lola – 36 m – Putnička obala (zastava: Malta )

Jahte su registrirane pod zastavama Velike Britanije, Luxemburga, Malte i Kajmanskog otočja.

U najavi ovog mjeseca (26.08.) je dolazak još jedne jahte (AAA) zastave Velike Britanije i Sj. Irske, dužine 12,13 metara.

JEDRILICE U RIJEČKOJ LUCI

Ljudi, kultura i otvorenost domaćina važni su čimbenici razvoja poslovne klime koja odlikuje svjetske luke smještene u središtu grada, kao što je to slučaj s riječkom lukom.

Luka ne pruža samo obale i prostore za pretovar tereta, već čini sastavni dio života u gradu. Mjesto susreta lučkog i urbanog svijeta koje u većini slučajeva jamči najposjećeniju lokaciju u gradu – prostor uz neposrednu blizinu mora, privlači lokalne posjetitelje, poslovne partnere, ali i znatan broj turista. Taj susret uvijek nudi nove ideje i viziju budućnosti koja će omogućiti bolju socijalnu i industrijsku integraciju.

Raznolikost luke najbolje opisuje slika šarenih jedrilica na vezovima u putničkom dijelu luke koje pružaju mediteranski ugođaj gradu. Jedrilice u riječkoj luci imaju mogućnost veza na dva pontona: jedan smješten na Rivi Boduli gdje je trenutno na vezu 5 jedrilica, a drugi na Istarskom pristaništu (ispred ugostiteljskog objekta Boonker) gdje je trenutno na vezu 8 jedrilica.