Najava dolaska kruzera "Silver Muse" u riječku luku

9.8.2017.

U četvrtak 10. kolovoza 2017. godine u riječku luku pristati će kruzer "Silver Muse"

KRUZERI U RIJEČKOJ LUCI – nastavak aktivnosti u 2017. godini

kruzer „SILVER MUSE“, Silversea Cruises, (Kontejnerski terminal Brajdica, 10. kolovoz 2017.g.)

U Lučkoj upravi Rijeka za 2017. godinu zaprimljeno je 15 najava dolazaka u riječku luku od strane devet različitih kruzing brodarskih kompanija. Zainteresiranost za riječku destinaciju u sezoni 2017. najavili su brodari čiji su brodovi već ticali riječku luku prošlih godina kao:  Thomson Cruises, Princess Cruises, Saga Cruises i Silversea, dok neki brodari kao Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Viking Ocean Cruises, Croisi Europe i Holland American line, po prvi puta svoje brodove upućuju u Rijeku. Najave dolazaka cruisera zaprimaju se već i za  2018. i 2019. godinu, kao što je uobičajeno u kruzing poslovanju.

Brod namijenjen kružnim putovanjima „Silver Muse“ šesti je u nizu najavljenih kruzera koji će u ovogodišnjoj sezoni posjetiti riječku luku. Pripada brodarskoj kompaniji Silversea Cruises. Prošle je godine ova luksuzna brodarska kompanija po prvi puta uvrstila riječku luku u svoj itinerar posjetivši nas brodovima "Silver Cloud" i "Silver Spirit". Uobičajeno itinerar kruzera ove kompanije nudi luksuzna krstarenja Karibima, dok se ljeti vraća u Europu, upravo na Sredozemlje. Sve su popularnija i tzv. „ekspedicijska putovanja“, pa Silversea Cruises nudi i takvo iskustvo svojim putnicima na, za tu svrhu, posebno opremljenim brodovima. Brodarska kompanija Silversea Cruises sa sjedištem u Monaku osnovana je 1994. godine sa idejom da bogatoj i zahtjevnijoj klijenteli, tijekom putovanja na brodovima u njihovom vlasništvu, omogući neograničeni luksuz. Upravo u tu svrhu u talijanskom brodogradilištu Fincantieri u Genovi, u travnju ove godine dovršena je izgradnja devetog i najvećeg u nizu brodova u floti spomenute kompanije, i to upravo broda koji je u Rijeci najavljen za četvrtak, 10. kolovoza. To je brod „Silver Muse“, dužine 213 metara, širine 26 metara, kapaciteta 596 putnika koje opslužuje 411 članova posade. O kakvom se luksuzu radi, govore podaci o velikom prostoru na brodu koji svaki putnik ima na raspolaganju za svoje potrebe te gotovo individualnu uslugu posluge. Dok je prošle godine u Rijeci boravio „Silver Cloud“, prvi i najstariji brod ove luksuzne  kruzing  kompanije, u ovoj godini stiže nam i novoizgrađeni, još luksuzniji brod. Brod ima kategoriju „ultra luxury“ ili „butik broda“ sa osam vrhunskih restorana, ekskluzivnim kazalištem i oko 300 - tinjak posebno komfornih i luksuznih apartmana smještenih na 11 paluba. Njegova izgradnja vrijedna je 125 milijuna američkih dolara.

Brod u Rijeku dolazi iz Venecije i na svom 12 dnevnom putovanju dotaknuti će luke Hvar, Dubrovnik, Kotor, Brindisi, Taorminu, Sorrento, Portoferrario (Elba), Portofino, Livorno i Monte Carlo.

Na Kontejnerskom terminalu Brajdica, gdje će brod biti vezan, predviđena je uobičajena dobrodošlica koja će započeti u 10.00 sati u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice Kvarner prilikom koje se prezentira turistička ponuda regije kao atraktivne destinacije za kružna putovanja. Na spomenutom prostoru biti će u isto vrijeme postavljeni autobusi kako bi se putnici uputili u razgledavanje atraktivnih destinacija i to u dostupnom vremenskom periodu do 18.00 sati kada će brod napustiti riječku luku.

I ovogodišnji putnički promet u kruzing segmentu pripisuje se intenzivnom angažmanu povjerenstva u sastavu Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke i Turističkih zajednica grada Rijeke i Kvarnera koje je usmjereno na definiranje područja za prihvat cruisera, planiranje i provedbu konkretnih aktivnosti u smislu upravljanja destinacijom, marketinga i prodaje destinacije.