INFORMACIJA O POTPISIVANJU SPORAZUMA O SURADNJI IZMEĐU

7.7.2017.

U Poljskoj se 6. i 7. srpnja 2017. godine održava 2. summit Incijative „Tri mora“ - Jadran-Baltik - Crno more, na kojem sudjeluje 12 srednjeeuropskih i baltičkih zemalja. Značaj Inicijative je prije svega u gospodarskom i infrastrukturnom smislu, dakle za cilj ima kontinuirano unaprjeđenje gospodarskog i prometnog povezivanja država članica Inicijative. Lučka uprava Rijeka će ovom prigodom prezentirati potencijale i mogućnosti riječkog prometnog pravca te naglasiti značaj razvojnih projekata riječke luke i njihovog provođenja jer su isti ključni preduvjeti za  modernizaciju, podizanje kvalitete usluga i uopće konkurentnosti riječkog pomorskog prometnog pravca. Summit „Tri mora“ prilika je da se još jednom naglasi važnost uključivanja riječke luke kao „core“ luke na prometni koridor Jadran - Baltik čime će se najveća hrvatska luka kvalitetnije prometno integrirati u Europski prometni prostor.

INFORMACIJA O POTPISIVANJU SPORAZUMA O SURADNJI IZMEĐU LUČKE UPRAVE RIJEKA I  LUČKE UPRAVE  SZCZECIN I SWINOUJSCIE

U Poljskoj se 6. i 7. srpnja 2017. godine održava 2. summit Incijative „Tri mora“ - Jadran-Baltik - Crno more, na kojem sudjeluje 12 srednjeeuropskih i baltičkih zemalja. Značaj Inicijative je prije svega u gospodarskom i infrastrukturnom smislu, dakle za cilj ima kontinuirano unaprjeđenje gospodarskog i prometnog povezivanja država članica Inicijative. Inicijativa je fokusirana na pitanja suradnje i razvoja infrastrukture na području energetike, transporta i telekomunikacija u regiji i između Jadrana, Baltika i Crnog mora.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Varšavi uputilo je dopis Uredu predsjednice Republike Hrvatske o pripremama za gospodarski dio summita Inicijative „Tri mora“ prvobitno predviđen  u Wroclawu, Republika Poljska, od 6. do 7. srpnja 2017. godine. Kasnije je cijeli događaj premješten u Varšavu. Slijedom pisma koje je poljski potpredsjednik Vlade i ministar gospodarskog razvoja uputio potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Republike Hrvatske, dr. Marini Dalić predlaže se slijedeće:

  •  ispitivanje mogućnosti potpisivanja sporazuma o suradnji između Republike Hrvatske tj. LNG Hrvatske i Klaipedos nafte tj. Litavskih partnera u projektu realizacije terminala za ukapljeni plin u Hrvatskoj tijekom skupa u Varšavi,
  •  osvježiti postojeći sporazum iz 2012. godine o suradnji između državnih tvrtki Plinacro (Republika Hrvatska) i Gaz System (RP) odnosno LNG terminala u Świnoujściu s LNG Hrvatska, budući je poljski terminal u međuvremenu sagrađen i stavljen u funkciju, a izmijenjene okolnosti na energetskom tržištu u Europi i svijetu otvorile su nove mogućnosti suradnje hrvatske i poljske strane,
  • razmotriti mogućnost potpisivanja memoranduma o suradnji između HEP-ovog HOPS-a (Hrvatski operator prijenosnog sustava) i poljskog PSE (Polskie Sieci Elektronergetyczne),
  • potpisivanje sporazuma o suradnji između Lučke uprave Rijeka i Lučke uprave Szczecin i Świnoujście

Lučka uprava Rijeka uputila je dopis/odgovor Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, odakle je i upućena inicijalna korespondencija, o mogućem uspostavljanju kontakta sa poljskom stranom te prijedlogu i dogovoru o potpisivanju Sporazuma o suradnji (Memorandum of Understanding - MOU). Kako je vlasnik dijela dionica jednog od značajnijih koncesionara na riječkom lučkom području, tvrtke Luka Rijeka d.d., poljska tvrtka OT Logistics koja djeluje i u luci Szczecin, predstavnici iste tvrtke pomogli su u ostvarivanju prvih kontakata.

Lučka uprava Rijeka uputila je prijedlog teksta Sporazuma (MOU) Lučkoj upravi Szczecin i Świnoujście,  razmijenjeni su i usuglašeni komentari, dobivena je suglasnost obiju potpisnih strana na tekst, te je predviđeno da se 7. srpnja 2017. godine, u 11.20 sati u Predsjedničkoj palači u Varšavi, potpiše predmetni Sporazum o suradnji (MOU) između dviju lučkih uprava u sklopu gospodarskog dijela summita Inicijative „Tri mora“. Lučka uprava Rijeka će ovom prigodom prezentirati potencijale i mogućnosti riječkog prometnog pravca te naglasiti značaj razvojnih projekata riječke luke i njihovog provođenja jer su isti ključni preduvjeti za  modernizaciju, podizanje kvalitete usluga i uopće konkurentnosti riječkog pomorskog prometnog pravca. Summit „Tri mora“ prilika je da se još jednom naglasi važnost uključivanja riječke luke kao „core“ luke na prometni koridor Jadran - Baltik čime će se najveća hrvatska luka kvalitetnije prometno integrirati u Europski prometni prostor.